Nuspėti mirtinų taifūnų kelią ir išgelbėti žmones padės vandens burbulai  (0)

Besisukantis skysčio srautas vandens paviršiuje ant muilo burbulo paviršiaus membranos gali būti naudojamas nuspėti mirtinų audrų intensyvumą, skelbia Prancūzijos mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Fizikai iš Bordo universiteto (Prancūzija) nustatė, kad paviršinio skysčio tekėjimas aplink muilo burbulo membraną juda tokia pat kryptimi, kaip ir virš Žemės esančios oro sistemos, rašo „The Telegraph“.

Studija, kurios metu buvo tyrinėjami burbuliukų sūkuriai – burbuliukų paviršiuje besisukantis skystis – leido mokslininkams nustatyti ryšį, kuris aiškiai nuspėja uraganų ir taifūnų evoliuciją ir sukūrė paprastą modelį, kuris leistų nuspėti taifūnų judėjimo kryptį.

Nuspėti vėjo arba uraganų ar įvairių audrų intensyvumą yra pagrindinis meteorologijos tikslas: nuo to gali priklausyti šimtų tūkstančių žmonių gyvybė.

Vis dėlto, nepaisant didelio pastaruoju metu padaryto progreso, tokios prognozės išlieka labai sudėtingos, nes labai sunku nustatyti šių sūkurių sąveiką su aplinka.

Bordo universiteto mokslininkai atliko muilo burbulų modeliavimo srautą. Jie nustatė, kad besisukantys burbulai gali tiksliai atkurti tropinius ciklonus primenančius sūkurių judėjimo kryptį: muilo burbulo sūkurio intensyvumas iki tol, kol šis pasiekia piką ir pradeda silpnėti, yra toks pats, kaip ir tropinių audrų.

Tuomet nuspręsta patikrinti, ar šie spėjimai gali būti taikomi tikriems tropiniams ciklonams.

Stebėdami maždaug 150 tropinių ciklonų Ramiajame ir Atlanto vandenynuose, mokslininkai nustatė, kad modeliu galima nuspėti ir taifūnų kryptį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (0)