Jau galime savo namuose turėti pirmą tamsoje šviečiantį augalą  (13)

Daugelis žmonių, norėdami sukurti romantišką atmosferą, užsidega žvakes, tačiau nuo šiol pasimatymams jie galės naudoti genetiškai modifikuotus švytinčius augalus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šviesą gaminantys augalai pavadinimu „Starlight Avatar“ buvo išrasti JAV bioinžinierių. Jie sujungė vazoninio augalo ir bioluminescencinės bakterijos genus, kad sukurtų pirmąjį sodinuką, kuris tamsoje būtų naudojamas kaip lempa.

Šiam išradimui panaudotas įprastinis vazoninis augalas – kvapusis tabakas (lot. Nicotiana alata). Inovacijų kompanija „Bioglow“ aukcione jau pardavinėja pirmą švytinčių sodinukų partiją bei pateikė papildomą jų užsakymą.

Šviečiančių gyvų organizmų reiškinys yra vadinamas bioliuminescencija. Jų gamtoje randama virš dvidešimt skirtingų rūšių, kaip antai: šviečiantys kirminai, trumpauodegiai kalmarai, giliavandenis jūrų velnias, bakterijos ir kt.

Šie autoluminescenciniai sodinukai buvo sukurti pritaikant jūros bakterijų šviesos skleidimo būdą augalo chloroplastams. „Bioglow“ teigia, kad jos augalai švyti panašiai kaip jonvabaliai. Jų ląstelėse užkoduotas šviesos spinduliavimo „mechanizmas“ skleidžia nuolatinę matomą šviesą viso gyvenimo ciklo (2-3 mėnesius) metu.

Prireikė keleto metų „Bioglow“ įkūrėjui, bioinžinieriui daktarui Alexander Krichevsk, kol šis sukūrė galutinį prototipą, tačiau jau pirmieji bandymai parodė, kad augalai turi galimybę skleisti šviesą.

Mokslininkai jau 30 metų bando išrasti šviesą skleidžiančius augalus, tačiau Krichevsk kūrinys pirmasis nėra nudažytas dažais ir nesiremia ultravioletinės šviesos sukeltu laikinu spinduliavimu. Maža to, jo kūrinys, bendradarbiaujant su „Bioglow“ kompanija, jau dabar atveria žmonijai galimybes į švaresnę, tvaresnę ir visiems įperkamą šviesos alternatyvą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(41)
(0)
(10)

Komentarai (13)