Mokslininkų tyrimai rodo, kad dvasingumas storina smegenų žievę ir apsaugo nuo depresijos  (13)

Reguliari meditacija ar kita dvasinė ar religinė praktika storina smegenų žievę. Tuo galima paaiškinti, kodėl tikėjimas saugo nuo depresijos, ypač tuos, kurie turi paveldėtą polinkį į šią ligą, mano Kolumbijos universiteto „Spirituality Mind Body" Instituto mokslininkė Lisa Miller.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimą, kurio rezultatai išspausdinti „JAMA Psychiatry“, aprašo newswise.com. Jame dalyvavo 103 suaugusieji, kurie atrinkti pagal žemo arba aukšto depresijos lygio tikimybę, remiantis šeimos istorija. Dalyvių buvo klausiama, kaip jie vertina dvasingumą ir religiją.

Smegenų magnetinio rezonanso tyrimas parodė, kad tikintieji tam tikrose smegenų vietose turi storesnę smegenų žievę negu tie, kurie netiki. Nors tam, kad būtų patvirtintos šios išvados, reikalingi papildomi tyrimai, tačiau pirminės išvados leidžia daryti prielaidą, kad religija apsaugo nuo depresijos storindama smegenų žievę.

„Šiuos tyrimus apie didelę dvasingumo ir religingumo naudą galima susieti su ankstesniaisiais tyrimais, kurių metu polinkį į didžiąją depresiją turintiems žmonėms nustatytas didelis smegenų žievės praretėjimas“, – sako Milleris.

Ankstesni jo tyrimai, publikuoti 2012 m. „American Journal of Psychiatry", rodo, kad tarp potencialią riziką susirgti didžiąja depresija turinčių tikinčiųjų sergamumas šia liga sumažėjo 90 procentų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(0)
(0)

Komentarai (13)