Mokslininkai įsitikino: vyrai ir moterys skiriasi  (2)

Moterims nelabai sekasi orientuotis pagal žemėlapius, o vyrai negali daryti kelių dalykų vienu metu – iš pirmo žvilgsnio tai gali atrodyti kaip pora senų stereotipų iš lyčių karo lauko. Tačiau ar tikrai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujas neuronų jungčių vyrų ir moterų smegenyse tyrimas rodo, kad senuose įsitikinimuose apie moteris ir vyrus gali būti tiesos.

Tyrimas, kurio rezultatai buvo paskelbti žurnale „Proceedings of National Academy of Sciences“, parodė stebinančius skirtumus vyrų ir moterų smegenų jungčių skirtumus.

„Konektomų“, kurie jungia skirtingas smegenų dalis, tyrimą atliko Pensilvanijos universiteto Perelmanų medicinos mokykla.

949 asmenims (521 moteriai ir 428 vyrams) nuo aštuonerių iki 22 metų buvo atlikta difuzinė tomografija (DTI), kuri gali parodyti skaidulų trajektorijas smegenyse.

Tyrimo metu buvo nustatyta daugiau neuronų jungčių tarp pusrutulio priekio ir galinės dalies vyrų smegenyse. Tai rodytų, kad tokios smegenys gali lengviau sujungti suvokimą ir koordinuotus veiksmus.

Tuo tarpu moterų smegenyse daugiau jungčių buvo tarp kairiojo ir dešiniojo pusrutulių, o tai rodytų geresnį ryšį tarp analitinės funkcijos ir intuicijos.

„Šie „žemėlapiai“ rodo mums aiškų skirtumą – ir vienas kito papildymą – žmogaus smegenų struktūroje, kuris padeda suteikti potencialų neurologinį pamatą dėl to, kodėl vyrai yra pranašesni vykdant vienas užduotis, o moterys – kitas“, - sakė Perelmanų medicinos mokyklos radiologijos departamento profesorė Ragini Verma.

Tyrėjai nurodo, kad vidutiniam vyrui tikriausiai geriau seksis išmokti ir vykdyti kokią nors vieną užduotį, pavyzdžiui, orientuotis.

Tuo tarpu vidutinė moteris tikriausiai turės geresnę atmintį ir socialinės kognicijos įgūdžius, todėl bus geriau pasirengusi vykdyti kelias užduotis iš karto ir rasti sprendimus, kurie gali būti veiksmingesni grupei.

„Gan stulbina tai, kokios vienos kitas papildančios iš tikrųjų yra moterų ir vyrų smegenys“, - sakė kitas tyrimo bendraautorius Rubenas Guras.

Tyrimas atskleidė nedidelius lyčių skirtumus amžiaus grupėje iki 13 metų, bet parodė didesnius skirtumus grupėje nuo 14 metų amžiaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(14)
(0)
(0)

Komentarai (2)