1 smegenų darbo sekundei imituoti reikia 82 944 procesorių  (10)

Kad žmogaus smegenys – itin galinga biologinė skaičiavimų sistema, žino visi, tačiau mokslininkams bene pirmiesiems pavyko tai pademonstruoti labai vaizdžiai: jie pasitelkė ketvirtą pagal galingumą superkompiuterį pasaulyje, skelbia „Extremetech.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Okinavos technologijų instituto (Japonija) ir Jülicho tyrimų centro (Forschungszentrum Jülich) Vokietijoje mokslininkų grupė sugebėjo superkompiuteriu imituoti vieną žmogaus smegenų veiklos sekundę. Mokslininkai naudojo simuliacijoms kurti skirtą NEST atvirojo kodo programinę įrangą ir ketvirtąjį pagal spartą superkompiuterį K, veikiantį Rikeno tyrimų centre Kobėje (Japonija), sakoma pranešime.

Pasitelkusi NEST simuliacijų platformą tyrėjų grupė, vadovaujama Markuso Diesmanno ir Abigail Morrison, sugebėjo sukurti dirbtinį neuronų tinklą iš 1,73 milijardo neuronų, sujungtų 10,4 trilijonais sinapsių. Nors šie skaičiai gana įspūdingi, iš tikrųjų jie sudaro tik mažą žmogaus smegenyse esančių neuronų dalį. Mokslininkai mano, kad mūsų smegenyse yra nuo 80 iki 100 milijardų nervinių ląstelių, maždaug tiek pat, kiek ir žvaigždžių mūsų Galaktikoje.

Turint tai mintyje, neverta stebėtis, kad tyrėjams buvo ne pagal jėgas imituoti smegenų veiklą realiuoju laiku. Prireikė 40 minučių supekompiuterio darbo laiko ir 82 944 jo procesorių skaičiavimų resurso, kad būtų galima simuliuoti vos 1 smegenų veiklos sekundę. Vykdant simuliaciją, prireikė 1 petabaito superkompiuterio atminties, nes kiekviena sinapsė buvo sumodeliuota atskirai, teigia tyrimo autoriai.

Pasak mokslininkų, praktinė tokio eksperimento reikšmė labai maža, tačiau tyrėjai siekė įrodyti, kad mokslo galimybė modeliuoti biologines sistemas pasiekė labai svarbią ribą. Dabar mokslininkai jau gali aprašyti pakankamai sudėtingą sistemą ir sumodeliuoti žmogaus smegenų veiklą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(18)
(0)
(0)

Komentarai (10)