Revoliucija LED pasaulyje – vos 3 atomų storio šviesos diodas  (0)

Vašingtono universiteto, Masačusetso technologijos instituto (JAV) ir Vienos technikos universiteto (Austrija) mokslininkų grupė pranešė pagaminusi patį ploniausią šviesos diodą (LED): jis tėra vos 3 atomų storio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad tokie šviesos diodai galėtų būti naudojami buitinėje elektronikoje, lanksčiuose nešiojamuosiuose įrenginiuose, išmaniuosiuose drabužiuose ar superplonuose lanksčiuose LCD ekranuose. Naujasis šviesos diodas yra 10 – 20 kartų mažesnis už pačius ploniausius erdvinius LED, naudojamus šiuolaikinėje elektronikoje.

Dėl savo tvirtumo ir galimybės tvirtinti prie lanksčių paviršių tokie šviesos diodai galėtų būti naudojami dėvimos elektronikos gaminiuose, teigia mokslininkai. Juos net būtų galima įterpti į drabužių audinį.

Pasak tyrėjų grupės atstovų, jų sukurtas šviesos diodas yra 10  000 kartų plonesnis už žmogaus plauką, tačiau skleidžia šviesą, kurią galima fiksuoti standartine matavimų įranga. „Tai milžiniškas žingsnis į priekį elektronikos miniatiūrizacijos kelyje. Kadangi šis diodas yra puslaidininkis, su juo galite daryti lygiai tą patį, kaip ir su visais šiuolaikiniais puslaidininkiais“, – sakė mokslininkų grupės atstovas Jasonas Rossas.

Skelbiama, kad šis šviesos diodas pagamintas iš volframo diselenido. Tai trisluoksnė medžiaga, sudaryta iš volframo sluoksnio, esančio tarp dviejų seleno sluoksnių. Volframo diselenidas priskiriamas prie vadinamųjų dvimačių medžiagų ir yra pats ploniausias iš šiuo metu mokslininkų sukurtų puslaidininkinių.

Naudodami laboratorinę įrangą, mokslininkai prie LED iš volframo diselenido prijungė dvi plonas auksines vielutes ir paleido per jas elektros srovę. Šio šviesos diodo skleidžiamą šviesą pavyko užfiksuoti standartiniais matavimo prietaisais, sakoma tyrėjų grupės pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(6)
(0)
(0)

Komentarai (0)