Netekote nosies ar ausies? Nieko tokio – užauginsime!  (1)

Londono medikai Karališkosios nepriklausomos ligoninės laboratorijoje augina dirbtines nosis, ausis ir kraujagysles. Naudojant kamienines ląsteles, jie siekia „pagaminti“ atskiras kūno dalis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors kol kas tik pavieniai pacientai pasinaudojo britų laboratorijoje pagamintais organais, tyrėjai tikisi, kad netrukus jie galės pasiūlyti didesnę dirbtinių kūno dalių įvairovę.

„Tai – lyg kepti pyragą, – sakė tyrimui vadovaujantis profesorius Alexanderis Seifalianas. – Tiesiog mes naudojame kitokią orkaitę.“

Moderniame įrenginyje mokslininkai kuria įvairių organų formas iš polimero. Pernai A.Seifalianas ir jo komanda pagamino nosį britui, kuris savosios neteko dėl vėžio. Tam, kad sukurtų nosies paviršių primenančią struktūrą, mokslininkai mišinyje panaudojo cukraus ir druskos mišinį. Paciento kamieninės ląstelės, paauginus laboratorijoje dvi savaites, buvo panaudotos uždengti nosies pagrindą. Tuomet nosis buvo implantuota į vyro dilbį, kad pasidengtų oda.

A.Seifalianas teigia, kad jo komanda vis dar laukia valdžios leidimo perkelti nosį ant paciento veido, todėl tiksliai nežino, kada ši operacija bus atliekama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(0)
(2)

Komentarai (1)