Mirtis iš niekur: pirmą kartą įamžinta, kaip medžioja „pilkasis Himalajų kalnų vaiduoklis“  (0)

Biologai kartais pavadina juos „pačiais efektyviausiais žudikais“, o vietiniai Indijos gyventojai - „pilkaisiais Himalajų kalnų vaiduokliais“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Snieginiai leopardai yra viena iš labiausiai saugomų retų rūšių, jie nyksta dėl juodojoje rinkoje brangiai vertinamo kailio ir dėl to, kad žmonės braunasi į jų gyvenamas teritorijas. Tačiau praktiškai nė vienam kalnuose besiganančiam kanopiniam žinduoliui nepavyksta išlikti gyvam, jei juos pastebėjo šis žvėris - besiartinančio snieginio leopardo praktiškai neįmanoma pastebėti.

Todėl iš vietinių šis retas plėšrūnas yra gavęs tokią pravardę. Šįkart kantriam gamtos fotografui pavyko įamžinti kelias sekundes po to, kai „pilkasis vaiduoklis“ pastebėjo netoliese besiganantį melsvojo avino jauniklį. Šią istoriją aprašo portalas dailymail.co.uk.

Pačiupo jauniausią iš bandos


Dramatiška fotografijų serija buvo padaryta, kai fotografas Adamas Riley pastebėjo snieginį leopardą, centimetras po centimetro sėlinantį prie melsvųjų avių bandos didžiausiame Indijos nacionaliniame parke – Hemis, šalies šiaurės rytuose.

Fotografui tikrai reikėjo būti labai akylam – nors snieginis leopardas įamžintas visose nuotraukose, žvėries reikia gerai paieškoti.

Vienišas plėšrūnas pradeda stebėti auką iš savo slėptuvės kiek aukščiau nuo avių. It patyręs medžiotojas jis pirmiausia nusitaiko į tris melsvąsias avis, kiek atsikyrusias nuo likusios bandos.

Sekundės dalis – ir leopardas liuokteli sukeldamas žvyro ir dulkių debesį. Po maždaug 50-ies metrų šuolio žemyn iš savo slėptuvės didžioji katė užsiveja jauniausią melsvųjų avių jauniklį ir vaikosi jį aukštyn ir žemyn nelygiu uolėtu kalnų paviršiumi.

Mažylis skuodžia iš paskutiniųjų, bet pabaiga jau beveik aiški – vienas neteisingas šuolis ir snieginis leopardas apžioja jauniklio kaklą.

Turistai moka pinigus, tačiau leopardą išvysti tikimybė itin maža


Šias nuotraukas įamžinęs fotografas Adamas Riley teigė, jog veiksmas kalnuose jam sukėlė tik gerus jausmus, nepaisant to, kad teko įamžinti žiaurią motinos gamtos realybę. Fotografo žiniomis, pasaulyje jam pirmam pavyko užfiksuoti medžiojantį snieginį leopardą.

„Dirbau šalia didžiųjų kačių praktiškai visą savo gyvenimą: vedžiojau turistus ir todėl žinau, kokie nepagaunami yra snieginiai leopardai, - A. Riley teigė „Caters“ naujienų agentūrai. - Tačiau niekad nebuvau nufotografavęs snieginio leopardo, juo labiau – vieno ir medžiojančio, todėl man asmeniškai tai buvo labai džiugi patirtis.“

Fotografo teigimu, kai jis parodė nuotraukas bičiuliams ir kolegoms, kilo didžiulis sujudimas: visi spaudė dešinę, šypsojosi, plojo per petį ir iš džiaugsmo apkabindavo.

„Specialiuose turuose po kalnus dirba labai patyrę gidai, tačiau tai nereiškia, jog jūs išvysite snieginį leopardą. Taigi, pastaruoju metu jaučiau didelį spaudimą kaip nors pamatyti šį, vietinių netgi mitiniu laikomą padarą. Todėl padaręs šias nuotraukas pajutau palengvėjimą“, - pasakojo A. Riley.

Kailis - ir puošmena ir grėsmė visai rūšiai


Snieginių leopardų pasaulyje likę vos 7000 ir šiuos plėšrūnus, kaip jau minėta, itin sudėtinga pastebėti. Todėl snieginių leopardų nuotraukos Himalajų kalnuose dirbantiems gamtos fotografams yra it deimantinis trofėjus arba didžiausia gyvenimo siekiamybė.

Snieginiai leopardai Tarptautinės gamtos apsaugos sąjungos priskiriami nykstančioms rūšims, Hemiso nacionaliniame parke Indijoje jų gali būti apie 50 – 60.

Šie plėšrūnai apdovanoti storu pilko rašto kailiu, kuris apsaugo juos nuo šalčio. Deja, tačiau šis kailis yra itin brangiai vertinamas vietos brakonierių, prabangus, todėl retiems plėšrūnams yra iškilusi grėsmė išnykti.

Fotografas A. Riley ne tik fotografuoja, tačiau ir veda laukinės gyvūnijos stebėjimo turus, neseniai baigė darbą sero Ričardo Bransono laukinės gyvūnijos parke Pietų Afrikoje. Jis turi daug patirties saugant liūtus bei jaguarus Afrikoje bei Brazilijoje.

„Dievinu tokias akimirkas. Stebėti laukinę gamtą tai tas pats, kaip lankytis geriausiame visoje planetoje teatre, tačiau visiškai nežinoti, ką netrukus pamatysi“, - sako A. Riley.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(11)
(0)
(2)

Komentarai (0)