Paskelbti stambūs embrioninių kamieninių ląstelių medicininiai tyrimai  (1)

Kamieninės ląstelės tampa rimtu reikalu. Prabėgus porai dešimtmečių nuo atradimo, žmogaus embrioninės kamieninės ląstelės (hESC) bandomos kaip vaistas nuo dviejų rimtų ligų: širdies pažeidimo ir 1 tipo diabeto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gydymas hESCs lėtai vystėsi dėl kontroversiško jų šaltinio ir nerimo, kad implantuoti jie gali virsti augliais. Jų klinikinis potencialas milžiniškas; kitaip, nei iš suaugusiųjų audinių išskirtos kamieninės ląstelės, iki šiol buvusios gydymo kamieninėmis ląstelėmis pagrindu, hESCs gali būti išaugintos į bet kurį iš 200 kūno audinių tipų.

Kol kas didžiausiame jų potencialo išbandyme, Prancūzijoje šeši žmonės su širdies pažeidimais bus gydomi nesusiformavusių širdies ląstelių gabalėliais iš hESCs, ir 40 diabetu sergančių žmonių JAV gaus nesubrendusių kasos ląstelių iš hESC.

Tikimasi, kad širdies lopinėliai padės regeneruoti dėl infarkto prarastą širdies raumenį. Bandymai su beždžionėmis parodė, kad per porą mėnesių tokie lopai gali atkurti iki 20 procentų prarasto raumens.

Kasos ląstelės turėtų subręsti į hormoną insuliną gaminančias Langerhanso beta ląsteles. Jos turėtų pakeisti insuliną gaminančias ląsteles, kurias sunaikina 1 tipo diabetu sergančių žmonių imuninė sistema.



New Scientist № 2989

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai (1)