Mokslininkai neranda paaiškinimų, kodėl ruoniai Indijos vandenyne pradėjo poruotis su pingvinais (Video)  (8)

Neįtikėtina, tačiau toks mažų mažiausiai keistas ruonių elgesys nėra atsitiktinis – ruoniai ant pingvinų lipa sistemingai. Toks fenomenas ne kartą ir ne du užfiksuotas atokioje Indijos vandenyno dalyje, kurios pingvinai turėtų vengti kaip maro. Mat ten ruoniai seksualiai priekabiauja prie pingvinų, rašo BBC. Ir ne šiaip pingvinų, o prie imperatoriškųjų...


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš viso užfiksuoti net keturi atvejai, kai stambūs jūros žinduoliai nepaaiškinamo geismo apimti visa savo kūno mase (žr. titulinę iliustraciją...) užgula niekuo dėtus pingvinus ir mėgina su jais poruotis. Trys tokios seksualinės perversijos atvejais agresoriai pingvinus po kurio laiko paleisdavo. O vienas ruonis užpultą pingviną nudaigojo ir suėdė.

Pretorijos universiteto (Pietų Afrikos Respublika) mokslininkai reguliariai stebi Merijono salos laukinę gamtą ir fiksuoja visokias neįprasto elgesio apraiškas. Nors toks nukrypimas anksčiau buvo užfiksuotas tik kartą (2006 m.), pastarieji keturi atvejai byloja, kad tokie ruonių poelgių pasitaiko vis dažniau.

"Jei atvirai, tikrai nesitikėjau, jog kada nors pasikartos tas 2006 m. užfiksuotas neįprastas atvejis. Ir tikrai nebūčiau įsivaizdavęs, kad jis pasikartos keletą kartų", - BBC pasakojo Pretorijos universiteto Žinduolių tyrimų instituto mokslininkas Nico de Bruynas.

Visais keturiais užfiksuotais atvejais ruonis pradėdavo persekioti nusižiūrėtą pingviną, jį pagaudavo ir ant jo užgriūdavo. Tada bandydavo poruotis. Mėginimai tęsdavosi nuo 2,5 iki 6 min. Tada jūros galiūnai minutėlę pailsėdavo ir mėgindavo iš naujo. Vieno poravimosi akto vidutinė trukmė – apie 5 min. Visais atvejais prie pingvinų priekabiaudavo ruonių patinai. Pingvinų lytis nenustatyta.

Specialistai samprotauja, kad toks ruonių elgesys gali būti išmoktas, mat tokio nebūdingo elgesio apraiškas demonstravo ne vienas, o keletas ruonių. Maža to, tokių apraiškų ruonių elgesyje gali pasitaikyti ir ateityje. Kodėl ruoniai pradėjo taip elgtis, neišsiaiškinta.

"Nustatyti tokio neįprasto elgesio motyvus – beveik neįmanoma, - pripažįsta tyrėjai. – Vis dėlto mėginame kelti prielaidas, kas galėjo paskatinti ruonius poruotis su visiškai kitokios rūšies individais."

Pavyzdžiui, N. de Bruyno manymu, galbūt ruonių grobuoniškos intencijos pingvinų atžvilgiu virsta seksualiniu potraukiu. Vis dėlto prisiminus 2011 m. išpuolį, kai auka buvo suėsta, tokia interpretacija lyg ir atkrenta. Šiaip ar taip, manoma, kad ruoniai, ko gero, tokį elgesį bus kur nors nusižiūrėję – tai nėra instinktyvus, įgimtas veiksmas.

Kita prielaida – visai tikėtina, kad taip elgiasi seksualinės patirties dar neturintys ruoniai. Gali būti, kad juos kas nors išgąsdino arba jie turi sunkumų atpažindami ruonių pateles. Tyrimo rezultatai publikuoti žurnale "Polar Biology".




(17)
(0)
(17)

Komentarai (8)