Filmas vakarui. Laisvoji Teslos energija (Video, EN, RU)  (2)

Filme kalbama apie žymaus išradėjo Nikolos Teslos (1856–1943) gyvenimą ir kūrybą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-02-14 Filmas vakarui. Laisvoji Teslos energija (Video, EN, RU)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors dar jaunystės metais Nikola buvo susižavėjęs matematika ir mokslais, tėvas būdamas šventiku norėjo, kad ir sūnus eitų jo pėdomis. Bet Nikola susirgo cholera ir gavo tėvo pažadą, kad jeigu pasveiks, galės studijuoti inžinerinius mokslus.

Būdamas 28 metų atvyko į Niujorką ir įsidarbino T. Edisono valdomoje įmonėje. Čia jis sukūrė kintamos srovės variklį, bet darbdavio buvo apgautas ir jų bendradarbiavimas nutrūko.

Kintamąją elektros srovę buvo galima perduoti dideliais atstumais ir Niujorkui būtų pakakę vienos elektrinės, o pastoviosios srovės atveju reikėjo viso tinklo elektrinių.

N.Tesla tyrė aukšto dažnio sroves, sukūrė aukšto dažnio transformatorių naudojamą radijo stotyse, kaip aukšto dažnio virpesių šaltinį. 1883–96 Niagaros krioklių hidroelektrinės statyboje buvo panaudoti daugelis jo patentų ir išradimų. Kintamoji srovė vis plačiau buvo naudojama.

Kolorado Springse, kuris yra ypatingoje geomagnetinėje zonoje, todėl ten labai dažnos audros ir žaibai, N. Tesla įkūrė laboratoriją. Čia jis suprojektavo transformatorių, kuris galėjo akumuliuoti kelių milijonų voltų sroves. Vykdant bandymus jam pavyko perduoti energiją žeme ir net už 25 mylių nuo laboratorijos bokšto užžiebti 200 lempučių.

J.P. Morganas, norėdamas, kad N.Tesla sukurtų radijo ryšį per Atlantą, finansavo laboratorijos ir bokšto Vordenklife statybą, bet N.Tesla panaudojo šias lėšas bandymams paimti energiją iš jonosferos ir perduoti be laidų. J.P. Morganas šį triuką išaiškino ir finansavimą nutraukė. Kaip teigiama filme iš šio bokšto Nikolai Teslai pavyko paimti jonosferos energiją ir sukelti sprogimą negyvenamoje Sibiro vietovėje–Tunguskoje. Visgi tokią galimybę daugelis fizikų vertina labai skeptiškai ir priskiria mitams, o ne faktams.

1896–1904 N. Tesla sukonstravo radijo signalais valdomų mechanizmų, tokį laivo modelį demonstravo 1898 m. Niujorko parodoje. Sukūrė radiolokatorių priešo povandeniniams laivams aptikti ir daugelį kitų dalykų.

Filme teigiama, kad norėdamas pademonstruotų savo idėją – pasiimti energiją pasklidusią ore, sukūrė tokį automobilio elektros variklį be energijos šaltinio ir demonstravo šį automobilį išvystydamas net 150 km/h greitį. Tiesa, buvo apkaltintas bendradarbiavimu su piktąja dvasia. Deja bet ir šiam filmo epizodui trūksta realių įrodymų, kad tai būtų tiesa. Tačiau tai neišvengiama N. Teslos gyvenimo mistifikacijos dalis.

T. Tesla numatė, kad ateityje bus sukurta vieninga informacinė sistema, informacija bus perduodama be laidų, taip pat ir elektros energija, bus sukurtas dirbtinis intelektas, mikrobangomis kariškiai išvedinės iš rikiuotės priešo įrenginius, bus naudojamos saulės baterijos ir daugelį kitų dalykų. Buvo įregistruota apie 1000 jo patentų.

N. Tesla mirė neaiškiomis aplinkybėmis 1943 m. sausio 7 d. Buvo skelbiama, kad likę jo užrašai daugiausia filosofinio pobūdžio, bet daugelis tyrėjų iki šiol mano, kad jie buvo įslaptinti.

Filmo scenarijus: Natalija Doilicina

Filmo režisūra: Miša Kostrov

Filmo pavadinimas rusų kalba: Svobodnoje energija Tesly

Filmo pavadinimas anglų kalba: The free energy

Filmo trukmė: 52 min.

Žanras: dokumentiniai filmai, 2014 m.

Filmas rusų kalba:

Filmas anglų kalba:

Nors nemažai istorijų, susijusių su netradiciniais N. Teslos pasiekimais tėra pramanas arba abejonių keliantys teiginiai, tačiau dalis jo unikalių išradimų tikrai buvo realūs. Pavyzdžiui, galite peržiūrėti trumpą video siužetą, kaip vienas inžinierius padarė įrenginį pagal N. Teslos darbus:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(24)
(2)
(22)

Komentarai (2)