Filmas vakarui. Černobylio mūšis (Video, Lt)  (1)

1986 m. balandžio 26 d. 1.24 val.ketvirtajame Černobylio atominės elektrinės bloke įvyko sprogimas, kuris visiškai sunaikino reaktorių. Bloko pastatas iš dalies sugriuvo, žuvo du žmonės. Įvairiose patalpose ir ant stogo kilo gaisras. Sprogimo vietoje reaktoriaus šerdies likučių, išsilydžiusio metalo, smėlio, betono ir kuro fragmentų mišinys nutekėjo į patalpą po reaktoriumi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai didžiausia tokio tipo avarija visoje branduolinės energetikos istorijoje, tiek pagal spėjamą žuvusiųjų ir nukentėjusių nuo jos pasekmių žmonių skaičių, tiek pagal ekonominę žalą. O kur dar žala gamtai – juk į aplinką išmestas didelis kiekis radioaktyvių medžiagų.

Į kovą su katastrofa mestos didelės pajėgos – daugiau kaip 600 tūkst. žmonių dalyvavo likviduojant avarijos padarinius. Daugybės žmonių pastangomis pastatytas sarkofagas, kuris uždengė pažeistą reaktorių.

Daugelis darbų vyko slaptai, o ir tikrieji katastrofos mastai buvo ilgai slepiami. Filmas atskleidžia daug įslaptintų faktų, išaiškėjusių tiktai po Sovietų Sąjungos žlugimo.

Deja, bet katastrofos pasekmės juntamos ir šiandien – elektrinės teritorijoje vis dar fiksuojamas aukštas radioaktyvumo lygis, tūkstančiai išlikusių gyvų gelbėtojų ir avarijos likviduotojų kenčia nuo Černobylio sindromo, jau nekalbant apie tai, kad paskubomis pastatytas, užnuodytą reaktorių uždengęs sarkofagas turi būti atnaujintas, bet ir po to jo pamiršti nebus galima.

„Černobylio mūšis dar toli gražu nelaimėtas“, – įspėja filmo kūrėjai.

Filmo pavadinimas: Černobylio mūšis / The Battle of Chernobyl

Filmo trukmė: 1 val. 33 min.

Žanras: dokumentiniai filmai, 2013 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(165)
(19)
(146)

Komentarai (1)