Triukas, padėsiantis perpus sumažinti ryžių kalorijas  (0)

Kaip bebūtų keista, reikės pridėti riebalų


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-03-24 Triukas, padėsiantis perpus sumažinti ryžių kalorijas  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Puodelis baltų ryžių turi 200 kcal – ne taip jau mažai, turint galvoje, kad jie dažniausiai būna maža didesnio patiekalo dalis. Bet yra lengvas, natūralus būdas sumažinti ryžių kaloringumą: pridėkite šiek tiek riebalų ir palikite atvėsti. Pagal Amerikos chemikų draugijos nacionaliniame susitikime pristatytą tyrimą, naudojant kokosų aliejų ir šaldytuvą, kaloringumą galima sumažinti netgi 60%.

Ryžiuose yra tiek suvirškinamo, tiek ir atsparaus krakmolo. Žmonės neturi atsparaus krakmolo virškinimo fermentų, tad atsparus krakmolas netransformuojamas į cukrų ir nepatenka į kraują, kaip suvirškinamas krakmolas. Kuo maiste daugiau atsparaus krakmolo, tuo mažiau kalorijų iš tokio krakmolo kūnas pasisavins.

Šri Lankos Chemijos mokslų koledžo mokslininkai norėjo išsiaiškinti, ar neitų dalies ryžių suvirškinamo krakmolo paversti atspariu, ir taip sumažinti jų kaloringumą. Išbandę 38 skirtingas ryžių rūšis ir mėgintuvėlyje simuliuodami virškinimą, jie sukūrė nekaloringiausio ryžių virimo receptą: į verdantį vandenį įdėkite arbatinį šaukštelį kokosų aliejaus, tada įpilkite pusę puodelio baltų ryžių be priedų ir virkite apie 40 minučių. Išvirtus laikyti šaldytuve 12 valandų.

Tyrėjų teigimu, taip išvirtuose ryžiuose yra bent 10 kartų daugiau atsparaus krakmolo, nei paruoštuose įprastai, ir 50-60% mažiau kalorijų.

Štai kaip tai veikia: karštuose išvirtuose ryžiuose gliukozės vienetai sudaro laisvą struktūrą, bet vėsdamos molekulės sudaro labai stiprius, atsparesnius virškinimui ryšius, sako tyrimą prižiūrėjęs Pushaparaja Thavarajah, PhD. Mokslininaki jau žino, kad tai tinka ir bulvėms, bet naujame tyrime, mokslininkai manė, kad riebalų, pavyzdžiui, kokosų aliejus, pridėjimas galėtų suteikti papildomą apsaugą. Panašu, taip ir yra. Riebalų molekulės įsiskverbia į ryžius ir sudaro barjerą greitam suvirškinimui, paaiškina Thavarajah.

Ryžių krakmolo atsparumo didinimas ne tik mažina kaloringumą. Juo minta jūsų gerosios bakterijos. „Atsparusis krakmolas yra itin geras substratas, ar energijos šaltinis žmogaus žarnyne gyvenančioms bakterijoms,“ pabrėžia Thavarajah.

Jei šaltų ryžių valgymo perspektyva jūsų nedžiugina, nenusiminkite, – tyrėjai išsiaiškino, kad pašildytuose ryžiuose atsparaus krakmolo lygis nepakito, tad ši kalorijų sumažinimo gudrybė puikiausiai tinka ir likučiams.


Mandy Oaklander
time.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai (0)