Laboratorijoje užauginti mėsainiai atpigo nuo 325 000$ iki 11,36$  (15)

Puikumėlis, dabar tikrai galima sau leisti jų paragauti


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-04-04 Laboratorijoje užauginti mėsainiai atpigo nuo 325 000$ iki 11,36$  (15)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2013 metais naujiena apie mėsainį iš mėgintuvėlio apskriejo ne tik Internetą, ir ne tik todėl, kad mokslininkai pagaliau įsigudrino daugiau mažiau pakartoti mėsos augimą laboratorijoje. Tai buvo lauktas pasiekimas, ypač dėl potencialaus sprendimo vis netvaresniam galvijų auginimui, bet tada išgirdome apie kainą. Kas norėtų 325 000 dolerių mėsainio iš raumenų audinio kultūros? Kas nors? Paskutinis šansas? Ar tikrai?

Bet vos po poros metų mokslininkai paskelbė drastiškai sumažinę gamybos kainą, ir dabar mėsos paplotėlis kainuoja kiek daugiau, nei 11$, arba 80$/kg. O geriausia dalis? Šiai technologijai tereikia mažo raumenų gabalėlio, kad būtų galima pagaminti 10 000 kilogramų mėsos.

„Galvijai augalų baltymus gyvuliniais baltymais verčia itin neefektyviai. Prarandame didelę maisto dalį, duodami ją perdirbti gyvūnams,“ sako vienas iš tyrėjų, Markas Postas iš Maastrichto universiteto Nyderlanduose. „Aplinkosauginiu požiūriu, turint galvoje metano ir kitų dujų emisijas, tai irgi ne itin tinkama sistema. Manau, po 20, 30 metų turėsime įgyvendintą pramoninę jautienos gamybos alternatyvą.“

Posto technikoje naudojamasi iš karvių išgautomis ir petri lėkštelėse išaugintomis miosatelitinėmis ląstelėmis – kamieninėmis ląstelėmis, aktyviai taisančiomis raumenų audinį. Ariel Schwartz aprašo šį procesą:

„Ląstelės padedamos ant gelio plastikinėje lėkštutėje, kur sumažinamas veršiukų serumo maistingumas, taip įjungiamas ląstelių badavimo režimas ir jos suskyla į raumenų ląsteles. Šios ląstelės susijungia į raumenų gijas, vadinamus miovamzdelius ir pradeda sintetinti baltymus. Galutinis produktas yra audinio gabalėlis, kurį New York Times apibūdino kaip „rožinį trumpą ryžių makaroną“.

Ir, kaip bebūtų keista, šis trumpas, rožinis ryžių makaronas įveikė visus bandymus. Postas ir jo komanda dabar stengiasi pakeisti serumą kuo nors, ko gamybai nereikėtų gyvūnų produktų, ir sakė ABC, kad nepaisant puikaus progreso, praeis dar mažiausiai pora dešimtmečių, kol bus galima šios technologijos mastelį išplėsti ir padaryti komerciškai patraukliu.

Kaip Roma nebuvo pastatyta per dieną, taip ir apetitą kelianti laboratorinė mėsa ilgai ruošiama. Tačiau Postas ir jo komanda pasirengusi ilgai kelionei, ir bet kas geriau už vis augančios pasaulio milijardų pamaitinimo problemos ignoravimą.

Šaltiniai: FastCompany, ABC News


Bec Crew

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(53)
(1)
(52)

Komentarai (15)