NASA jau ruošiasi misijai į Saulę  (0)

Internete jau seniai plinta anekdotas apie tai, kad Šiaurės Korėja ketina išsilaipinti Saulės paviršiuje, o JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija NASA iš tiesų planuoja siųsti kosminį zondą žvaigždės link. Ir tai – ne pokštas, o reali misija, kurią numatoma įgyvendinti jau po trejų metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, zondas „Solar Probe Plus“ žmonių į Saulę neskraidins ir ant žvaigždės paviršiaus netūps. Tiksliau, jis 24 kartus praskries pro pat žvaigždę, tris kartus atsidurdamas vos per 3,8 mln. kilometrų nuo žvaigždės paviršiaus. Tuo metu jam teks ištverti apie 1,37 tūkst. laipsnių pagal Celsijų karštį. Tam, kad zondas pernelyg nepriartėtų, numatoma pasinaudoti Veneros trauka: pro šią planetą jis praskris septynis kartus.

Tai bus pirma tokio pobūdžio misija, o jos pagrindiniai tikslai – atlikti eksperimentus žvaigždės vainike ir ištirti saulės vėjų bei didelės energijos dalelių savybes. Dėl planetų išsidėstymo, palankiausias metas zondo paleidimui bus 20 dienų nuo 2018 metų liepos 31 dienos. Iki šios datos NASA specialistai turės užtikrintai pasiruošti misijai.

Mokslininkai jau seniai norėjo nusiųsti zondą į vadinamąją Saulės atmosferą, vainiką, kad geriau suprastų saulės vėjus ir kitus žvaigždėje vykstančius procesus.

„Solar Probe Plus“ įranga bus tiriami magnetiniai laukai, plazma, didelės energijos dalelės, taip pat numatoma sukurti saulės vėjų „žemėlapį“. Nedidelio automobilio dydžio zondą ir jo įrangą nuo karščio saugos 11,5 cm storio anglies pagrindo skydas.

Šiai misijai ruoštasi jau seniai, o šį mėnesį už ją atsakinga mokslininkų komanda gavo leidimą pradėti reikalingų detalių gamybą, surinkimą ir bandymus.

Beje, 2017 metais į kosmosą turėtų pakilti dar vienas Saulę tyrinėsiantis zondas, „Solar Orbiter“, kuris prie žvaigždės priartės per maždaug 42 mln. km, arba 0,28 astronominio vieneto (tai yra vidutinis atstumas, skiriantis Saulę ir Žemę – beveik 149,6 mln. km). Tai bus bendra NASA ir Europos kosmoso agentūros ESA misija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(48)
(3)
(45)

Komentarai (0)