Ketveri sausros metai Kalifornijoje: buksuojantis statybų verslas ir pievelių eros pabaiga  (1)

Daugiausia gyventojų turinti JAV valstija Kalifornija jau ketvirtus metus iš eilės kenčia nuo didžiulės sausros ir įvairiais būdais stengiasi tausoti vandens išteklius. Kai kuriose valstijos vietose net pasigirdo raginimų stabdyti išduotų leidimų naujų namų statyboms galiojimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau statybų pramonės atstovai įsitikinę, kad sustiprintos pastangos taupyti vandenį atneš daugiau žalos, o ne naudos, ir priduria, kad nauji namai kaip tik prisidėtų prie vandens išteklių saugojimo, rašo naujienų svetainė wsj.com.

Kalifornijos statybų pramonės asociacijos prezidentas Davidas Cogdillas teigia, kad naujų namų statybos draudimas tikrai neprisidės prie vandens saugojimo.

„Neigiama įtaka ekonomikai viršys bet kokią naudą“, – įsitikinęs D. Cogdillas.

Nekilnojamojo turto vystytojai susirūpinę, kad besitęsianti sausra ir vis dažnėjantys raginimai riboti naujų namų statybas gali turėti neigiamų padarinių verslui.

Ketverius metus trunkanti sausra ir vandens naudojimo ribojimai jau atnešė milijardinius nuostolius valstijos žemės ūkio sektoriui.

Kalifornija yra antra pagal dydį namų statybos rinka JAV po Teksaso ir joje kasmet yra išduodama 9,7 proc. visų šalies statybos leidimų.

Statybos pramonė yra gyvybiškai svarbi Kalifornijai. JAV Nacionalinė namų statytojų asociacija teigia, kad vieno šeimai tinkančio gyventi namo statyba sukuria tris darbo vietas per metus.

Norėdamos pačios prisidėti prie vandens trūkumo problemos sprendimo ir jausdamos visuomenės ir politikų spaudimą, statybos įmonės pradėjo dėti pastangas, kuriomis bandoma padidinti vandens naudojimo efektyvumą.

Štai šalia naujai statomų namų pradėtos tiesti požeminės pievelių drėkinimo sistemos, kurias naudojant vanduo nėra išpurškiamas į orą.

Be to, kai kurios statybų bendrovės šalia naujų namų vietoje daug drėgmės reikalaujančių velėnų deda akmenis, mulčią ar kitas sausrai atsparias medžiagas.

Be to, pati Kalifornijos valdžia gyventojus skatina atsisakyti daug vandens reikalaujančių žalių pievų šalia namų ir jas pakeisti kuo nors kitu.

„Norime tapti efektyvesni. Bet mes esame sprendimas, o ne problema“, – teigė statybos bendrovės „The New Home Co.“ pirmininkas Aliso Viejo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: