Apgaulingas grožis: nusiskynęs šių augalų bėdos neišvengsi  (0)

Ne daug kas susimąsto, kad labai gražiai žydintys, nuostabiai kvepiantys ir viliojantys augalai, nuskinti ir parnešti namo, gali sukelti galvos skausmą. Gamtos mokslų specialistai sudarė tokių augalų sąrašą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nieko nereikia skinti ir nešti namo, nes gamtą reikia saugoti. Nuskintos krūmų ar medžių šakelės labai greitai nuvysta, o gamtoje jos mus džiugina kur kas ilgiau. Tačiau iš tiesų yra tokių žydinčių augalų, kurie, parnešti namo gali sukelti galvos skausmą“, - teigia Gamtos mokslų daktarė Živilė Lazdauskaitė.

Ievos

Ieva – visiems gerai pažįstamas, gražiai žydintis ir gardžiai kvepiantis erškėtinių šeimos medis arba krūmas. Vaistams naudojamos visos augalo dalys – žiedai, lapai, žievė ir vaisiai. Kadangi augalas žydi puošniais žiedais, žmonės dažnai daro klaidą – prisiskina šakelių ir parsineša namo.

„Klasikinis pavyzdys, kaip nuo ievų kvapo ima skaudėti galvą. Labai gražus augalas, tačiau jo skinti nereikėtų. Šis augalas gražus, kada yra ant medžio, o ne vazoje“, - pasakojo Ž. Lazdauskaitė.

Taigi, nors ievos žiedai gražūs ir kvapnūs, tačiau juose yra nuodingo ciano vandenilio. Todėl ievos puokštės, laikomos prastai vėdinamuose kambariuose, gali sukelti galvos svaigimą ar skausmą. Taip atsitikus reikia tuojau pat išeiti į lauką pakvėpuoti grynu oru.

Alyvos

Paprastosios alyvos – labai populiarus dekoratyvinis augalas, Lietuvoje dažniausiai sodinamas sodybose, prie namų, rečiau parkuose, pakelėse. Kvapnūs žiedynai skinami ir merkiami kaip gėlės, tačiau to daryti tikrai nereikėtų.

„Dabar žydi alyvos. Kaip tik po mano langais auga jų krūmas. Jos kvepia labai stipriai, todėl didelė puokštė galėtų įvaryti galvos skausmą. Tačiau jos labai trumpai stovi namuose, o kiekvienas eidamas pro šalį garbės reikalu laiko alyvų šakos nuskynimą“, - apgailestavo Ž. Lazdauskaitė.

Alyvų žiedai būna įvairių spalvų: balti, violetiniai, melsvi, gelsvi ir net dvispalviai. Taip pat jie gali būti ir pilnaviduriai.

Pakalnutės

Žydi gegužės – birželio mėn. Auga visuose Lietuvos miškuose (dažniau lapuočių), kur daug puvenų ir pakankamai drėgmės. Nors šios gėlės labai patinka žmonėms, jas skinti iš laukinės gamtos ir prekiauti jomis draudžiama. Už tai gresia baudos, mat tai yra pakankamai retas augalas.

„Pakalnučių taip pat nereikėtų skinti. Jų kvapas yra stiprus ir nepaprastai malonus, tačiau didelė puokštė gali ne tik įvaryti galvos skausmą. Jautresnio žmogaus širdis gali pradėti sparčiau plakti. Tai nėra gerai“, - sakė Ž. Lazdauskaitė.

Visas augalas yra nuodingas, pakalnučių puokštės labai gražios ir kvapnios, bet net ir vandenyje, į kurį jos buvo pamerktos, lieka konvalotoksino – medžiagos, kuri intensyvina širdies susitraukimus. Vos truputi nurijus, prasideda galvos skausmas, karščio bangos, haliucinacijos, dirglumas, oda tampa šalta ir lipni, nusėta raudonų dėmių.

Pataria saugotis „pušų žydėjimo“

Botanikė įspėjo, kad prasidėjęs pušų žydėjimas visiems alergiškiems žmonėms gali sukelti labai nemalonius pojūčius.

„Tuo metu pušys barsto sporas, kurios susikaupia dideliais kiekiais ir gali sukelti alergiją. Jeigu žmogus yra alergiškas, šiuo metu jam labai nederėtų landžioti po pušynus. Žinoma, jeigu užeis lietus, šis procesas šiek tiek sulėtės. Tačiau šiais metais, viskas apskritai labai ilgai žydi“, - teigė Ž. Lazdauskaitė.

Anot botanikės, kai žydi lazdynai, beržai, alksniai alergiškiems žmonėms yra blogiausias laikotarpis. Tačiau šis laikas jau praėjo, o vasarą alergiją gali sukelti ievų žiedai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Birutė Davidonytė
(12)
(5)
(7)

Komentarai (0)