NASA parodė, kaip mūsų planeta atrodys 2100 metais  (9)

Šio straipsnio iliustracija yra vaizdelis iš ateities. Tai, ką jūs matote – tai 2099 metų liepos temperatūrinis pasiskirstymas, sudarytas pagal 21 skirtingą klimato modelį. CO2 koncentracija ore pasieks 0,09 procento (pačioje 2015 metų pradžioje buvo perkopta 0,04 proc. riba), rašo gizmodo.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemėlapio spalvos atitinka aukščiausią dienos temperatūrą. Vaizdinė medžiaga gauta iš milžiniško NASA duomenų rinkinio, kuris birželio 9 dieną paskelbtas viešai. Jame yra informacija ir apie istorinius įrašus, ir klimato modeliavimo modeliai, pagal kuriuos gaunamos didelės raiškos prognozės šio amžiaus pabaigai.

Duomenys, surinkti NASA „Earth Exchange“ (NEX) projekto, gali būti filtruojami iki atskirų miestų raiškos vienos dienos tikslumu – besivystančioms valstybėms tai padės pasiruošti vietinėms klimato permainoms, galimiems potvyniams ir sausroms. Tuo tarpu vertinant pasauliniu mastu, duomenys padės mokslininkams ir visiems, kuriems tai gali pasirodyti įdomu, patyrinėti, kaip atrodys labai jau karšta mūsų XXI a. pabaiga.

„NASA užduotis – paimti tai, ką mes apie planetą sužinojome žvelgdami iš kosmoso, ir kurti naujus produktus, kurie padėtų apsaugoti savo ateitį. Su šiuo globaliu duomenų rinkiniu viso pasaulio žmonės turės naują vertingą įrankį, kurį galės naudoto planuojant, kaip išgyventi šiltėjančioje planetoje“, – sakė NASA vyriausioji mokslininkė Ellen Stofan.

NASA skelbia, jog jų duomenyse integruoti matavimai iš viso pasaulio ir duomenys iš klimato modelių, sukurtų tarptautinio projekto „Fifth Coupled Model Intercomparison“.

Šiuose klimato modeliavimuose panaudoti patys geriausi dabartiniam mokslui žinomi fizikiniai klimato sistemų modeliai, naudojami prognozuojant, kaip pasaulinis klimatas galėtų atrodyti taikant du skirtingus šiltnamio dujų išskyrimo scenarijus: kai viskas daroma „kaip įprasta“, laikantis dabartinių tendencijų ir „ekstremalus atvejis“, kai šiltnamio dujų išmetimas smarkiai padidėja.

NASA klimato projekcijos pateikia detalų ateities temperatūros ir kritulių vaizdą – maždaug 25 kilometrų raiška, be to, projekcija pateikta labai ilgam laikotarpiui, nuo 1955 iki 2100 metų.

12 terabaitų apimties duomenų rinkinys pateikia kasdieninį minimalios ir maksimalios temperatūros bei kritulių vertinimą kiekvienam 25 km skersmens plotui visoje planetoje. Visiškai nemokamą NEX projekto duomenų ir įrankių rinkinį galima atsisiųsti per „Amazon Web Services“ – tai yra puiki iliustracija, kaip mokslinės žinios yra laisvai atveriamos visuomenei. Duomenų rinkinį atsisiųsti galima čia, o artimiau su „OpenNEX“ susipažinti galima čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(75)
(2)
(73)

Komentarai (9)