Britanija sunerimusi: gresia asteroidų sukeltų cunamių pavojus  (0)

Mokslininkai perspėjo, kad Britanijai gresia asteroidų sukeltų cunamių pavojus, kuris galėtų pražudyti šimtus tūkstančių žmonių, gyvenančių pakrančių regionuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors Jungtinė Karalystė neatsiduria tiesioginėje asteroidų kritimo trajektorijoje, apskaičiuota, kad šaliai vistiek kyla šių dangaus kūnų sukelta grėsmė, - skelbė naujienų portalas telegraph.co.uk.

Southamptono universiteto ekspertai sukūrė programinę įrangą, kuri prognozuoja žinomų asteroidų „koridorių“ poveikį ir apskaičiuoja sukeliamą riziką bendruomenėms.

Nors Jungtinė Karalystė neatsiduria asteroidų trajektorijoje, pasirodo, kad jų kritimas Atlanto vandenyne ir Šiaurės jūroje gali sukelti katastrofiškus cunamius.

Šią programinę įrangą sukūręs doktorantas Klemensas Rumpf tikisi, kad tokioms organizacijoms kaip Jungtinės Tautos (JT), tai padės priimti svarbius sprendimus ar evakuoti bendruomenes ir siųsti erdvėlaivius sustabdyti iš kosmoso artėjančius mirtinus objektus.

„Mes atradome 13 tūkst. asteroidų ir apie 500 iš jų turi galimybę pataikyti į Žemę. Dabar galime apskaičiuoti jų galimą įtaką ir žalą bei pasiruošti galimus evakuacijos planus“, - sakė K. Rumpf.

Mokslininkas teigė, kad įvairaus dydžio asteroidai nuolat krenta į žemę. Nors iki šiol jokios didesnės uolienos mūsų nepasiekė, šansai jų sulaukti yra nemaži. Naujuose žemėlapiuose išskiriama plati, per Europą einanti rizikos zona. Asteroidų „kanalai“ juose nusidriekę tiesiai virš Skandinavijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Ispanijos.

„Asteroidui atsitrenkus į žemę, viena iš didžiausių problemų yra cunamis. Britanija yra sala su daugybe pakrančių ir juose gyvenančiais žmonėmis, todėl rizika yra didelė“,- teigė Southamptono universiteto mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(20)
(5)
(15)

Komentarai (0)