Naujoji Vladimiro Putino rezidencija įkurta Portugalijos dydžio teritorijoje Sibire  (7)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas užėmė rajoną Sibire, kuris priklauso UNESCO saugomai teritorijai, ir ten pastatė naująją valstybinę rezidenciją, rašo Italijos savaitraščio „L'Espresso“ žurnalistas Sandro Orlando, kurį cituoja inopressa.ru. Rezidencija užima Portugalijos dydžio sklypą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio leidinio dėmesį patraukė pastarasis buvusio Italijos premjero Silvio Berlusconio vizitas pas V. Putiną. Esą šis apsilankymas nebuvęs itin malonus, nes italas nufotografuotas įtraukęs galvą į palto apykaklę žvejojantis. O Sibire birželio mėnesį fiksuojami dideli temperatūros svyravimai, pučia lediniai vėjai.

Bet kaip tik į Sibirą V. Putinas mėgsta vykti, turėdamas laiko, tad S. Berlusconiui teko prisitaikyti ir praleisti savaitgalį už 4 tūkst. km nuo Maskvos esančioje viloje. Ji stovi Altajuje, rusiškajame Tibete. Kremliaus valdovas pasirinko šią autonominę respubliką, esančią tarp Mongolijos, Kinijos ir Kazachstano, ir čia leidžia savo atostogas.

V. Putinas sutiko, kad šiame laukiniame Sibiro rajone, kurio dydis yra kaip Portugalijos ir jis yra priskirtas UNESCO saugomai teritorijai, būtų statoma nauja valstybinė rezidencija – dar slaptesnė, labiau nutolusi, išsidėsčiusi miške.

Kurortinis kompleksas „Altajaus dvaras“ atidarytas 2013 metais, tai dviaukštis pastatas, teritoriją saugo specialiosios tarnybos.

Pati vieta turi strateginę reikšmę, nes per ją ketinama tiesti dujotiekį į Kiniją. Altajaus žmonės tiki, kad šis rajonas yra itin svarbus dvasine prasme. Bet šventumas buvo negailestingai sudraskytas statant prezidentinę rezidenciją: apie 20 archeologinių objektų sunaikinta, dar tiek pat pažeista, rašo „L'Espresso“.

Apie statybas prieš trejus metus rašė nedidelis vietinis laikraštis „Listok“, jo vyriausiasis redaktorius Sergejus Michailovas ne vieną kartą yra kaltintas šmeižtu, laikytas areštinėje. Šias statybas stebėjęs žurnalistas Ruslanas Makarovas, pasak „L'Espresso“, atsidūrė beprotnamyje, nes neva grasino Altajaus krašto gubernatoriui Aleksandrui Berdnikovui.

V. Putino vilą pastatė „Gazprom“, ji kainavo 3,5 mln. eurų. Dujos Altajui reiškia progresą ir šiuolaikiškumą, tačiau gamtosauginės organizacijos ir mokslininkai pasisako prieš tokią vystymosi kryptį. Kritiškai procesą vertina ir UNESCO.

Šis kraštas turi turtingiausią visame pasaulyje gamtą, čia auga 1300 rūšių augalų, gyvena daugiau nei 70 skirtingų žinduolių rūšių, 300 paukščių, tyvuliuoja 1200 ežerų. Nemažai rūšių jau atsidūrė ties išnykimo riba.

V. Putinas nuolat pabrėžia palaikąs šios ekosistemos išsaugojimą, bet jam ir į galvą neatėjo sustabdyti „Gazprom“. Italų žurnalistas pastebi, kad V. Putinui Altajus yra savotiškas kosminės energijos centras, kuriame galima atgimti. Ar bent atrasti laisvę ir pajodinėti iki pusės apsinuoginus ant žirgo lyg kokiam šių dienų mongolų chanui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(23)
(3)
(20)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: