Tarp moldavo daiktų – radioaktyvios antpečių žvaigždutės  (0)

Tarp per Medininkų punktą vykusio Moldovos piliečio daiktų buvo karinių antpečių žvaigždutės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasieniečiai nustatė, kad jos skleidė pavojingą net 131 kartą didesnį jonizuojančios spinduliuotės foną nei leistinas. Moldavas žvaigždučių esą prisirinko tarnaudamas sovietinėje armijoje.

Penktadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės Padvarionių užkardos pasieniečiai užfiksavo, kad krovininiam automobiliui „Iveco Daily“ baltarusiškais numeriais važiuojant pro Medininkų kontrolės punkte įrengtus radiacijos vartus suveikė įspėjamasis signalas. Tai reiškė, kad į Lietuvą įvažiuojanti transporto priemonė ar krovinys joje skleidžia padidintą jonizuojančios spinduliuotės foną.

Automobilį vairavo 53-ejų Baltarusijos pilietis, kartu vyko 50-metis Moldovos pilietis. Atidarę „Iveco Daily“ krovinių skyrių pasieniečiai pamatė dviratį, kėdes, baldus, dėžės su įvairiais asmeniniais daiktais ir pan. Kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo moldavo turtas, nes jis kraustėsi gyventi į Latviją. Baltarusis buvo nusamdytas pervežti daiktus.

Tarp jų buvo ir trys dėžutės su metelinėmis spyruoklytėmis ir kitais mažmožiais bei karinių antpečių žvaigždutėmis. VSAT pareigūnai rankiniu matavimo prietaisu nustatė, kad jos ir yra padidėjusios radiacijos šaltinis. Rezultatai pasieniečius nemaloniai nustebino – dėžutės su žvaigždutėmis ir mažmožiais skleidė net 26,2 mikrosiverto (μSv) per valandą jonizuojančios spinduliuotės foną. Leistinas fonas yra 0,2 μSv, taigi norma viršyta net 131 kartą. Buvo identifikuotas Ra 226 (radžio) šaltinis.

Moldovos pilietis VSAT pareigūnams paaiškino prieš tris dešimtmečius tarnavęs sovietinėje kariuomenėje ir iš jos parsigabenęs antpečių žvaigždutes. Nuo to laiko jos esą gulėjo užsieniečio rūsyje, kol persikraustydamas jis žvaigždutes ir kitas smulkmenas pasiėmė su savo daiktais. Pasieniečiai apie įvykį informavo Radiacinės saugos centrą ir pavojingo krovinio neleido įvežti į šalį. Atlikus visus dokumentų formalumus baltarusio vairuotas „Iveco Daily“ su moldavo daiktais ir pačiu užsieniečiu grąžinti atgal į Baltarusiją.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai (0)