Pakelkite akis į dangų: naktį laukiama perseidų lietaus  (2)

Kasmetis meteoritų kritimas, vadinamasis perseidų lietumi, artimiausiomis naktimis pasieks patį piką. Dar savaitgalį prasidėjęs nuostabus reginys, anot astronomų, savo visu gražumu atsiskleis jau visai netrukus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Perseidų lietus visuomet žavi dangaus stebėtojus, tačiau šį kartą reginys turėtų būti dar ypatingesnis dėl sutapimų danguje. Pasak astronomų, perseidų lietus savo piką turėtų pasiekti vieną dieną prieš jaunatį, o tai reiškia, kad dangus turėtų būti tamsesnis nei įprastai.

Laimingieji stebėtojai, pažvelgę naktį į dangų, gali tikėtis pamatyti net iki 50 krentančių meteoritų per vieną valandą. Beje, nereikia bijoti, kad vadinamieji perseidai pridarys žalos mūsų planetai ar pasikėsins į žmoniją.

Perseidai yra itin smulkios kometų atplaišos, kurios patenka į Žemės atmosferą. Jie dideliu greičiu įskrieja į atmosferą ir joje tiesiog užsidega, kol galiausiai suyra į dulkes.

Šios atplaišos į Žemės atmosferą įskrieja iš kosmoso šiukšlių sankaupos, vadinamos Perseidų debesimi, kuris driekiasi šalia didžiulės SWIFT-Tuttle kometos. Patys meteoritai pavadinti Persėjo žvaigždyno garbei.

Beje, remiantis meteorologų prognozėmis, artimiausią naktį Lietuvoje dangus turėtų būti giedras, todėl sąlygos stebėti perseidų lietų bus itin geros.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(55)
(1)
(54)

Komentarai (2)