Kas nutiks organizmui, suvalgius daugiau nei 6 bananus?  (0)

Kartais sakoma, kad vienu ypu suvalgyti daug bananų yra pavojinga – net gąsdinama, kad suvalgius daugiau nei šešis, galima numirti. Ar tikrai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bananai yra vienas iš populiariausių vaisių pasaulyje, juose daug vitaminų ir mineralų. Sprendžiant iš pirmo žvilgsnio, valgyti bananus labai sveika, tad kodėl kai kurie žmonės mano, kad jie gali būti pavojingi?

Kalbama, kad bananai pavojingi dėl juose esančio kalio, kurio perdozavus gali baigtis liūdnai. BBC.com pamėgino išsiaiškinti, ar tikrai bananuose esantis kalis dideliais kiekiais pavojingas žmogui. Iš tiesų, kalis yra gyvybiškai svarbus mūsų organizmui, „jo yra kiekvienoje mūsų organizmo ląstelėje“, sako dietologė iš Londono Šv. Jurgio ligoninės Catherine Collins.

„Jis padeda ląstelėse gamintis elektros krūviui, kuris užtikrina tinkamą ląstelių funkcionavimą. Tai užtikrina reguliarų širdies ritmą, skatina kasą išskirti insuliną, kuris savo ruožtu reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, o svarbiausia – kalis reguliuoja kraujospūdį.“

Kai organizme kalio per daug arba jo trūksta, tai gali išderinti širdies ritmą, sukelti skrandžio skausmą, pykinimą ar viduriavimą. Jungtinėse Valstijose kalio chloridas naudojamas mirtinoms injekcijoms vykdant mirties bausmę, nes nuo labai didelių jo dozių gali sustoti širdis. Tačiau statistiniam sveikam žmogui bananų perdozuoti neįmanoma, sako dietologė.

„Tam, kad organizme susidarytų mirtina kalio dozė, nuo kurios gali sustoti širdis, žmogui reikėtų per dieną suvalgyti apie 400 bananų. Tad bananai nėra pavojingi sveikatai – atvirkščiai, jie visada buvo ir yra labai naudingi mūsų organizmui.“

Didžiosios Britanijos Nacionalinės sveikatos tarnybos duomenimis, suaugusiam žmogui reikia apie 3500 mg kalio per dieną. Vidutiniame banane, kuris sveria 125 g, yra 450 mg kalio, o tai reiškia, kad norėdamas pasiekti rekomenduojamą dienos normą, sveikas žmogus per dieną turėtų suvalgyti ne mažiau nei septynis su puse banano.

Tačiau, C. Collins taip pat įspėja, kad kai kuriems žmonėms derėtų vengti produktų, kuriuose daug kalio. Pavyzdžiui, tiems, kurie serga inkstų ligomis: „Tokių pacientų inkstų veikla labai silpna, tad jų kraujyje gali susidaryti potencialiai pavojingas kalio kiekis, nes jis nepašalinamas su šlapimu, – sako ji. – Tad teoriškai žmogui, sergančiam inkstų liga, įmanoma mirti nuo per didelio kalio kiekio, suvalgius daug įvairių produktų, kuriuose gausu šio mineralo.“

Dietologė papasakojo, kad kartą vienas jos pacientas, kuriam dėl sutrikusios inkstų veiklos buvo atliekama dializė, patyrė širdies smūgį, nes suvalgė per daug pomidorų – juose taip pat daug kalio. Jo inkstai nepašalino šio mineralo iš organizmo, ir jo perteklius sukėlė širdies smūgį.

Kitas dalykas, kuris žmonėms kelia nerimą, yra bananuose esanti radiacija. Kaip daugumoje kitų produktų, bananuose natūraliai taip pat yra radioaktyvių izotopų. Viename banane vidutiniškai yra 0,1 mikrosiverto radioacijos.

Palyginimui, ligoninėje atliekant tyrimą rentgenu, pacientas apšvitinamas 10–15 milisivertų radiacijos – apie 100 tūkst. kartų daugiau, nei 1 banane esantis radiacijos kiekis. „Radiacijos kiekis bananuose yra labai mažas, – sako C. Collins. – Jie ne tokie radioaktyvūs, kaip bertoletijos (vadinamieji braziliniai riešutai), tad valgant saikingai, organizmui jie naudingi.“


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(25)
(5)
(20)

Komentarai (0)