Šiurpūs duomenys: Lietuviai geria, rūko ir tunka  (6)

Europos regione Lietuva išsiskiria kai kuriais rizikos veiksniais ir pirmauja alkoholio vartojime, tvirtina Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) biuro Lietuvoje vadovė Ingrida Zurlytė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Europos regione esame vieni iš „čempionų“ <...>, nes suvartojame šalia Baltarusijos, Moldovos daugiausiai alkoholio. <...> Lietuvoje, PSO duomenimis, tai yra daugiau nei 15 litrų [alkoholio] vienam žmogui vyresniam nei 15 m. amžiaus. Tai tikrai yra labai daug. Ir ta tendencija alkoholio vartojimo pastaraisiais metais tikrai neramina“, - laidoje „Aktualioji valanda“ sakė I. Zurlytė.

Nors pirmaujame alkoholio suvartojime, PSO biuro Lietuvoje vadovė džiaugiasi, kad pastebima mažėjimo tendencija rūkyme, vis dėlto, skaičiai vis dar nemaži.

„Tačiau vis tik tokie skaičiai kaip 40 proc. vyrų rūkančių arba vartojančių tabako produktus, ir 22 proc. moterų, tai toks paplitimas rūkymo yra Lietuvoje 2012 m. duomenimis. Tai vis tiktai Lietuva šiek tiek viršija Europos regiono rodiklį.

Galima tik pasidžiaugti, kad pastarųjų metų moksleivių tyrimai rodo, jog rūkymas arba bandymas rūkyti moksleivių tarpe mažėja. Manau, tai yra nuoseklios tabako kontrolės politikos pasekmė“, - laidoje klabėjo pašnekovė. I. Zurlytė džiaugėsi, kad Lietuvoje aktyvėja žmonės ir atsiranda vis daugiau palankios aplinkos judėti miestuose ir užmiesčiuose.

Nepaisant to, išlieka pakankamai nemažas viršsvorį turinčių ir nutukusių žmonių skaičius. „Lietuvoje viršsvorį turinčių asmenų skaičius yra apie 55 proc., o nutukimo yra apie 27 proc. tai išties Lietuva nėra šioje srityje pati blogiausia. Tiesiog neramina būtent vaikų nutukimo ir viršsvorio tendencijos. <...> Tyrimų tendencijos rodo, kad vis daugiau vaikų turi viršsvorį. Dėl to PSO atkreipia dėmesį į šitų svarbių rizikos veiksnių paplitimą ir kviečia nedelsiant imtis priemonių“, - teigė I. Zurlytė.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą galite išgirsti:

www.ziniuradijas.lt/epizodas/2015/09/23/aktualioji-valanda/48580

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Žinių Radijas
(22)
(8)
(14)

Komentarai (6)