Naktį dažnai keliatės į tualetą – ką tai signalizuoja?  (1)

Prieš miegą išgerta stiklinė vandens – ne vienintelė priežastis, dėl kurio užsimanote naktį į tualetą. Pasirodo, dėl to gali būti kalti ir genai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pripažinkite, būtinybė naktį atsikelti į tualetą, iš tiesų kiek erzina. Kas gi nori keltis iš šiltos lovos juolab, kad išsibudinę galite taip greitai neužmigti. Nors daugelis kaltina dėl to kiekį vandens, kurį išgėrė prieš miegą, pasirodo, priežastis gali būti visai kita.

Mokslininkų komanda iš Japonijos atliko tyrimą su pelėmis. Rezultatai parodė, kad šlapimo pūslės raumenys reaguoja į paros ciklą ir tam įtaką daro ne kas kita, o genai. Žmogus, kurio paros ciklas nėra sutrikęs, naktį šlapinasi rečiau. Tačiau jei paros ciklas yra sutrikęs, naktį šlapinamasi tiek pat, kiek ir dieną.

Mokslininkai nustatė, kad baltymas Cx43, kuris yra šlapimo pūslės raumenų ląstelėse yra kontroliuojamas genų. Būtent šis baltymas ir yra atsakingas už tai, kaip dažnai jūs šlapinatės. Pelės, kurios šio baltymo turėjo mažiau, naktį šlapindavosi dažniau.

Specialistų teigimu, jei naktį šlapinatės vos kartą – jaudintis nereikėtų, tačiau dažnas šlapinimas gali būti rimta sveikatos problema.

Urologas Beri Ridgeway tikina, kad sužinoję apie baltymo Cx43 įtaką šlapinimuisi, medikai gali tai panaudoti gydymui. Esą atlikę daugiau tyrimų jie galėtų reguliuoti baltymo kiekį organizme ir taip užtikrinti, kad žmogus galėtų išlaikyti šlapimą ilgiau.

Tuo tarpu, jei gydytojas nenustatė jums jokių sveikatos sutrikimų, dėl kurių naktį keliatės norėdami į tualetą, pateikiame kelis patarimus, kaip išvengti nemalonios naktinės „procedūros“.

1. Mažiau gerkite prieš miegą

Tai vienas paprasčiausių būdų, kaip išvengti kėlimosi naktį. Turėtumėte vengti ypatingai kavos ir alkoholio, dėl kurių šlapinimasis tik padažnėja. Kofeino venkite bent 4 valandas prieš miegą.

2. Pasitikrinkite

Dažnas šlapinimasis gali perspėti apie ligas, todėl jei naktį keliatės bent kelis kartus, geriausia nueikite pas gydytoją. Jums gali būti skirti vaistai ar net fizinė terapija, kuri padės išvengti dažno kėlimosi naktį.

3. Susireguliuokite dienos ritmą

Jeigu kiekvieną dieną eisite miegoti ir kelsitės panašiu metu, tai sumažins tikimybę, kad kelsitės naktį norėdamas į tualetą. Organizmas įpras prie paros ritmo ir naktį bus linkęs ilsėtis.

4. Venkite druskos

Ruošdami maistą, naudokite kuo mažiau druskos. Dėl jos organizme kaupiasi skysčiai ir tai padidina riziką, kad naktį jums teks keltis iš lovos ir bėgti į tualetą.

5. Sportuokite

Fizinis aktyvumas ne tik padeda sureguliuoti paros ritmą, bet ir pagerina miegą. Sportas taip pat padeda atsikratyti viršsvorio. Kaip žinia, dėl nutukimo žmonės miega prasčiau ir dažnai keliasi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai (1)