NASA įspėja apie Los Andželui gresiančią tragediją  (0)

NASA specialistai prognozuoja, kad egzistuoja 99,9 proc. tikimybė, jog per artimiausius pustrečių metų Los Andželo apylinkėse įvyks 5 balų ar stipresnis Žemės drebėjimas. Tačiau su tokiomis prognozėmis sutinka ne visi mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA Reaktyvinės traukos laboratorijos specialistai nagrinėjo naujo žemės drebėjimo pavojų, atsižvelgdami į pernai kovą netoli La Habros įvykusio 5,1 balo stiprumo žemės drebėjimo padarinius.

„Pagalvokite apie guminę juostą: jei ją trauksite vis stipriau ir stipriau, galiausiai ji plyš“, – vaizdingą palyginimą su žemės pluta pateikė NASA geofizikė Andrea Donnellan.

Los Andželas yra ties San Andreaso lūžiu – tektoniniu lūžiu, kurio ilgis siekia apie 1300 km. Žemės drebėjimai čia kyla dėl besitrinančių tektoninių plokščių, slenkančių priešingomis kryptimis.

Plokštėms užstrigus, gelmėse kaupiasi spaudimas, kuris anksčiau ar vėliau išsiveržia žemės drebėjimo pavidalu. Kuo ilgiau jis kaupiasi, tuo stipresnis drebėjimas gresia.

Žurnale „Earth and Space Science“ publikuotame tyrime jo autoriai pastebi, kad, atsižvelgiant į tektoninių plokščių judėjimą, netolimoje ateityje turi įvykti naujas galingas žemės drebėjimas.

Tyrimo autoriai neabejoja, kad iki 2018 metų vasaros La Habros žemės drebėjimo apylinkėse, 100 km spinduliu, įvyks bent 5 balų stiprumo žemės drebėjimas. Tikimybę, kad šioje vietovėje įvyks 6 balų ar stipresnis drebėjimas, jie vertina 35 proc.

A.Donnellan teigia, kad tokios prognozės Los Andželo gyventojų neturėtų nustebinti.

„Jei pažiūrėtumėte į žemės drebėjimų statistiką, per pastaruosius 81 metus Los Andžele įvyko 32 žemės drebėjimai, kurių stiprumas viršijo 5 balus. Taigi po žemės drebėjimą kas trejus metus“, – paaiškino ji.

Tokios prognozės sudomino JAV Geologijos tarnybą. Jos atstovai dvejojo, ar žemės drebėjimus apskritai įmanoma prognozuoti taip užtikrintai.

„Šiame tyrime nepateikiami konkretūs paaiškinimai, kaip buvo gauti visi tų prognozių skaičiai“, – rašoma tarnybos pranešime.

Jos specialistų parengti modeliai rodo, kad šioje teritorijoje 5 balų ar stipresnio žemės drebėjimo tikimybė per artimiausius trejus metus siekia 85 proc.

Analogišką pareiškimą savo „Facebook“ paskyroje paskelbė ir garsi seismologė Lucy Jones, NASA specialistų teiginius pavadinusi gąsdinimu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(5)
(5)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: