Pribloškianti istorija: žmogų vėžiu užkrėtė kaspinuotis  (2)

Pirmą kartą medicinos istorijoje buvo užfiksuotas išties neįprastas atvejis. Kaip rašo „Independent“, žmogus mirė po to, kai jo organizme gyvenęs parazitinis kaspinuotis apkrėtė jį vėžiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vėžiu susirgęs parazitinis kirminas žmogaus organizme galėjo klestėti po to, kai 41-erių metų pacientas iš Kolumbijos užsikrėtė ŽIV, o ši liga ypač susilpnino ligonio imuninę sistemą. Deja, tačiau ši susiklosčiusi situacija baigėsi pagal liūdniausią scenarijų.

Šis neįprastas ligos atvejis buvo paviešintas „New England Journal of Medicine“ žurnale bei sukėlė ypatingai daug diskusijų tarp gydytojų ir kitų medicinos ekspertų. Iš esmės tai yra pirmasis žinomas atvejis, kuomet asmuo susirgo vėžiu po to, kai vėžinės ląstelės iš pradžių susiformavo žmogaus organizme gyvenusiame parazite.

JAV Ligų kontrolės centro bei Jungtinės Karalystės Nacionalinio istorijos muziejaus specialistai bendradarbiavo kartu, siekdami ištirti išties retą paciento susirgimo atvejį, kadangi dar 2013 metais Kolumbijoje gydytojai nesugebėjo diagnozuoti ligos.

Daktaras Atisas Muehlenbachsas „BBC News“ patvirtino, jog tokia galutinė diagnozė iš tiesų atrodo visiškai nelogiška ir tai yra neįprastas atvejis.

Pasak gydytojo, augliai, rasti kolumbiečio organizme, iš pirmo žvilgsnio pasirodė gana normalūs, maždaug 4 centimetrų skersmens. Tačiau papildomi patikrinimai parodė, jog infekuotos ląstelės iš tiesų sudaro vos vieną dešimtąją žmogaus ląstelės dydžio. Beje, molekuliniai tyrimai parodė, jog augliuose yra ir itin daug kaspinuočio DNR.

Deja, tačiau pradėti paciento gydymą jau buvo per vėlu, kadangi pacientas mirė praėjus vos trims dienoms po to, kai vėžinėse ląstelėse aptikta parazitinio kirmino DNR pėdsakų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai (2)