Nustatytas ryšys tarp alkoholio ir vėžio pareikalavo rimtų permainų  (1)

Didžioji Britanija paskelbė naujas, griežtesnes alkoholio vartojimo gaires, kurios sumažino rekomenduojamas alkoholio normas ir teigia, kad nėra tokio dalyko, kaip saugus alkoholio vartojimo lygis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiosios Britanijos aukščiausi medicinos pareigūnai sako, kad naujo tyrimo duomenimis, vėžio riziką gali padidinti bet koks alkoholio kiekis, rašo bbc.com.

Naujose gairėse nurodoma, kad nuolat alkoholį vartojantys vyrai ir moterys neturėtų išgerti daugiau kaip 14 alkoholio vienetų per savaitę – tai prilygsta šešioms pintoms alaus, septynioms taurėms vyno arba 14 taurelių (25 ml) stipraus (40 proc.) alkoholinio gėrimo. Tuo tarpu nėščios moterys turėtų visiškai atsisakyti alkoholio.

Jei žmogus vis dėlto vartoja alkoholį, jį reikėtų gerti saikingai, savaitės normą padalijant per tris ar keturias dienas, o kai kuriomis dienomis jo reikėtų visai atsisakyti. Žmonės taip pat neturėtų „kaupti“ neišgertų alkoholio vienetų ir suvartoti juos per vieną ar du kartus. Stiprios išgertuvės didina nelaimingų atsitikimų ir susižalojimų tikimybę, pažymi pareigūnai.

Naujos gairės yra pirmas kartas nuo 1995 metų, kai Didžioji Britanija išsamiai peržiūrėjo alkoholio vartojimo rekomendacijas. 2007 ir 2009 metais buvo tik atnaujinta informacija dėl alkoholio vartojimo nėščioms moterims ir jaunimui.

Kalbant apie kūdikio besilaukiančias moteris, naujos gairės likusius Didžiosios Britanijos regionus suvienodino su Škotija ir dabar sako, kad nėščios moterys visai neturėtų vartoti alkoholio.

Kas pasikeitė?

Ankstesnėse gairėse vyrams buvo rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip tris ar keturis, o moterims – ne daugiau kaip du ar tris alkoholio vienetus per dieną.

Naujose gairėse apskritai atsisakoma idėjos, kad vartoti alkoholį kiekvieną dieną nėra nieko bloga. Naujoji 14-os alkoholio vienetų per savaitę riba reiškia, kad normos buvo sumažintos tiek vyrams, tiek moterims.

Gydytojų organizacijos jau nuo 1995 metų tvirtindavo, kad vyrai turėtų suvartoti ne daugiau kaip 21, o moterys – ne daugiau kaip 14 alkoholio vienetų per savaitę. Taigi iš esmės vyriausybė pasitelkė medikų patarimus ir įvedė jų žemiausią rekomenduotą ribą. Naujose gairėse aiškiai parodoma, kad kai kuriomis dienomis žmonės turėtų likti visiškai blaivūs ir kad reikėtų vengti sunkių išgertuvių.

1995 metų rekomendacijose tai nebuvo kategoriškai išreikšta. Anot senųjų rekomendacijų, vyrai neturėtų išgerti daugiau kaip 3 – 4, o moterys – ne daugiau kaip 2 – 3 alkoholio vienetus per dieną, o po didesnių išgertuvių reikėtų daryti 48 valandų pertrauką. Dabar naujose gairėse tarp vyrų ir moterų nedaroma jokio skirtumo, o alkoholio norma apribojama iki 14 alkoholio vienetų per savaitę.

Pareigūnai būgštavo, kad dienos norma gali sudaryti įspūdį, esą vartoti alkoholį kiekvieną dieną yra priimtina. Naujose rekomendacijose aiškiai parodoma, kad to neturėtų būti, ir kad nėra tokio dalyko, kaip saugus alkoholio vartojimo lygis – išskyrus vyresnes kaip 55 metų moteris, kurioms nedidelis alkoholio kiekis – penki alkoholio vienetai per savaitę – gali būti naudingas jų širdies sveikatai.

Ankstesni tyrimai rodydavo, kad šiek tiek alkoholio gali apsaugoti vyrus nuo širdies ligų, bet naujose rekomendacijoje teigiama, kad tai nebepasiteisina. Dar vienas svarbus skirtumas – įrodymai, kad alkoholis didina vėžio riziką.

Anot naujų gairių, įrodymai rodo, kad burnos, gerklės, krūties ir kitų formų vėžį skatina bet koks alkoholio kiekis, vartojamas reguliariai. Pasak pareigūnų, 1995 metais alkoholio sąsajos su vėžiu nebuvo tinkamai įvertintos.

Naujos rekomendacijos reiškia, kad nuo šiol Didžiojoje Britanijoje galioja griežtesnės alkoholio vartojimo normos negu tokiose Europos šalyse kaip Danija, Prancūzija, Ispanija ir Italija, kur vyrams ir moterims per savaitę leidžiama išgerti daugiau alkoholio vienetų.

14 alkoholio vienetų buvo pasirinkti dėl to, kad išgėrus tokį kiekį, tikimybė numirti nuo priežasčių, susijusių su alkoholiu, siekia tik 1 proc.

Kiek alkoholio vienetų yra alkoholiniuose gėrimuose?

Taurelė (25 ml) stipraus (40 proc.) alkoholinio gėrimo – 1 vienetas;

standartinė (175 ml) taurė vyno – 2,1 vieneto;

didelė (250 ml) taurė vyno – 3 vienetai;

4 proc. stiprumo alaus pinta – 2,3 vieneto;

5 proc. stiprumo alaus pinta – 2,8 vieneto;

stipraus (8 proc.) sidro pinta – 4,5 vieneto.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai (1)