Gyventi ar mirti: kosminiam zondui „Philae“ suteiktas paskutinis šansas (Video)  (0)

Itin ambicingas Europos kosminis projektas, panašu, pakibo ant plauko. Ant kometos nusileidęs kosminis zondas „Philae“ vis susiduria su įvairiomis problemomis, kai praėjusių metų lapkričio mėnesį nusileido ant ledinio kosminio kūno.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maždaug skalbimo mašinos dydžio kosminis zondas sugebėjo nutūpti ant Čuriumovo-Gerasimenko kometos, tačiau pirmuoju bandymu jam nepavyko sėkmingai prisitvirtinti, kai specialūs pritvirtinamieji harpūnai buvo nesėkmingai paleisti.

Dėl šio incidento „Philae“ zondas buvo nustumtas į mažiau komunikacijai idealią „šešėlinę“ kometos pusę. Ko mokslininkai labiausiai bijojo, tas ir nutiko. Netoliese esantis „Rosetta“ erdvėlaivis kelis kartus nesėkmingai bandė susisiekti su zondu. Mokslininkams iš Žemės taip pat nepavyko prisišaukti „Philae“.

Galiausiai „Philae“ zondas pasinėrė į tylą. Tačiau visų nuostabai birželio 14 dieną, po beveik 7 mėnesių žiemos miego, „Philae“ zondas pabudo ir ėmė rodyti gyvybės ženklus. Visa tai vyko per „Rosetta“ erdvėlaivį, kuris nuolatos palaiko nedidelę distanciją nuo kometos, ant kurios yra nutūpęs „Philae“.

Deja, „Philae“ prisikėlimas nereiškė problemų pabaigos. Ryšys su zondu nuolatos striginėjo, o tai neleido mokslininkams perduoti specialių komandų į „Philae“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Robotika.lt
Robotika.lt
(14)
(0)
(14)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: