Lipnusis mokslas: kodėl pasimasturbavus duše, lieka tokia netvarka? (N-18, Video)  (1)

Ką mokslas sako apie vandens poveikį sėklai


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi, vaikinai, ar kada susimąstėte, kodėl pasimasturbavus duše, lieka tokia netvarka? Na, šiandien jums pasisekė: žurnalistas ir skulptorius Levi Sharpe atsako į šį klausimą linksmu, (nors gal ne itin tinkamu žiūrėjimui darbe) animaciniu filmuku.

Sėkla mes, žmonės, žavimės nuo neatmenamų laikų. News Medical teigia, kad senovės graikai tikėjo, kad sėkla randasi iš smegenų. O senosiose Rytų kultūrose žmonės tikėjo, kad brangakmeniai yra dievų sėklos lašeliai. Nuo tada mūsų žinios prasiplėtė ir dabar tikrąją spermos prigimtį žinome, tačiau paslaptingas jos „elgesys“ vis dar kelia pagarbą. Viena iš šių savybių, kaip jau veikiausiai nuspėjote, – kodėl vanduo šiaip jau slidžią sėklą paverčia lipnia tiršta medžiaga.

Sharpe'o filmuke dėstoma, kad tai susiję su dviem specifiniais sėklos komponentais: semenogelinu, tam tikru koaguliacijos baltymu, ir prostatos skysčio antigenu (PSA), tirpinančiu baltymu. Drauge šie komponentai padeda apsaugoti spermą makštyje; ir padeda spermatozoidams pasiekti norinčios pastoti moters kiaušinėlius.

Mokslininkai spėja, kad vanduo trukdo PSA suskaidyti semenogeliną. Todėl, be PSA, sėkla tampa lipni ir tiršta. Nors ją gali būti sunku nusiplauti, spermos vaisingumo, panašu, tai neveikia, tad nedarykite jokių toli siekiančių išvadų! Mylėkitės saugiai, net jei tai drėgna aplinka.

Dana Dovey
www.medicaldaily.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(22)
(46)
(-24)

Komentarai (1)