Beprotiškoji JAV rinkimų sistema: ką verta apie ją žinoti?  (1)

Daugelis balsuotojų nekreips dėmesio į JAV rinkimus kol neliks pora savaičių iki balsavimo dienos, tačiau kandidatų pasirengimas užima ilgus planavimo, lėšų rinkimo ir skaičiavimo metus, rašoma CNN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Leidinys paaiškina, kas vyksta rinkimų karštligės metu, kiek tai gali kainuoti ir nuo kada verta pradėti į viską gilintis.

Kodėl JAV prezidento rinkimai trunka taip ilgai?

JAV pagrindinės politinės partijos – demokratų ir respublikonų – pasirenka savo kandidatus iš kiekvienos valstijos ir JAV teritorijos. Vasarį prasidedantis procesas trunka apie penkis mėnesius.

Ajova ir Naujasis Hempšyras tradiciškai pradeda jį anksčiausiai, tuomet tęsia kitos valstijos – tačiau dar prieš tai partijų kandidatai praleidžia metus, dėdami pagrindus ir lipdydami rinkėjų pasitikėjimą. Kai partijos išsirenka vieną kandidatą, likusią vasaros ir rudens dalį jos skiria rinkiminei kampanijai, iki pat rinkimų lapkričio 8-ąją.

Kodėl tai kainuoja tiek daug?

Viena priežastis kodėl jie tokie brangūs, yra rinkimų trukmė. Skirtingai nuo kai kurių kitų valstybių, JAV nėra rinkimų kampanijos išlaidų limito. Prezidento kampanija gali kainuoti ir 1 mlrd. dolerių – ir tai net nėra lėšos, į kurias būtų įskaičiuotos išorinės rėmėjų lėšos.

Kelis metus keliauti po šalį, pirkti reklamą televizijoje, mokėti nedidelei kampanijos darbuotojų armijai. Pavyzdžiui, kandidatas Tedas Cruzas oficialiai paskelbė, kad savo rinkiminę kampaniją pradėjo beveik 20 mėnesių iki rinkimų – 2015-ųjų kovą.

Kuo skiriasi „caucus“ (partijų susirinkimai) ir „primary“ (pirminis balsavimas)?

Valstijos turi du partijų atstovų balsų skaičiavimo būdus – tradicinį ir partijų narių susirinkimą.

Pirminio balsavimo metu atliekami veiksmai yra panašūs į tuos, ką žmonės įsivaizduoja kalbant apie balsavimą – žmonės atvyksta į rinkimų balsavietę ir ten pasirenka, kurį partijos kandidatą norės matyti.

„Caucus“ arba „partijų susirinkimų“ būdas yra sudėtingesnis. Tai yra bendruomenių susirinkimai, kurių metu kelias valandas vyksta aktyvūs debatai, kurių metu gali dalyvauti ir patys pretendentai ar jų atstovai.

Kodėl Ajova ir Naujasis Hempšyras yra tokie svarbūs?

Ajova, kurioje naudojamas partijų susirinkimo metodas ir Naujasis Hempšyras, naudojantis pirminį balsavimą, bus pirmosios dvi valstijos, atrinksiančios savo partijų kandidatus. Nors šios valstijos ir nesudaro žymios dalies galutiniame JAV balsavimo rezultate, tačiau užima svarbią poziciją dėl savo pirmumo.

Šių valstijų rinkimų rezultatai atspindi kandidatų populiarumą, organizaciją ir galią. Galima tikėtis išvysti keletą pasitraukusių kandidatų, jeigu pasirodymas šiose valstijose bus prastas.

JAV gyventojams siūloma pradėti domėtis rinkimais ir galimais kandidatais iškart po „Didžiojo antradienio“ – kai savo kandidatus paskelbs trylika valstijų ir teritorijų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(13)
(3)
(10)

Komentarai (1)