„Tylioji žudikė“ aneurizma – užklumpa ir pražudo visiškai netikėtai  ()

Viena baisiausių mirtinų ligų, kurią sukelia aterosklerozė, yra aneurizma, galinti susidaryti visur, kur tik yra arterijos, pavyzdžiui kojose, galvos smegenų kraujagyslėse, rankose. Tyliąja žudike vadinama aneurizma yra klastinga tuo, kad žmogus gali net nenujausti, jog serga, mat šią ligą galima atrasti tik atlikus medicininius tyrimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie pilvo aortos aneurizmos atsiradimo priežastis, diagnostiką bei gydymą pasakojo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kraujagyslių chirurgijos skyriaus vadovas med. dr. Linas Velička.

Kas yra aterosklerozė?

Aterosklerozė yra degenaracinė kraujagyslių liga, kurią sukelia pakitimai, atsiradę dėl padidintų riebalų kiekio, kuomet kraujagyslės spindyje susiformuoja susiaurėjimas.

Kaip atsiranda aneurizma?

Kraujagyslėse yra trys apsaugos žiedai, skirti išlaikyti funkciškai aktyvią kraujagyslę, kuri gebėtų susitraukti ar išsiplėsti, priklausomai nuo žmogaus poreikių ar krūvio. Kad išlaikytų formą, kiekviena kraujagyslė turi turėti tam tikrą karkasą, kuris padeda išlaikyti formą ir užtikrina, kad ta kraujagyslė neplyštų.

Spaudimas kraujagyslėse yra itin didelis, ne ką mažesnis, nei dviračio padangose. Jeigu tas spindis yra silpnas ir tos stiprybės nėra, kraujagyslės pradeda plėstis. Kuomet prasiplėtimas viršija 50 proc. normalaus kraujagyslės diametro, tai vadiname aneurizma.

Kur gali susidaryti aneurizmos?

Visur. Jeigu randame aneurizmą pilve, turime paieškoti ir pakinklių arterijose, daug rečiau – vidaus organuose, smulkiosiose kraujagyslėse ar galvos smegenų kraujagyslėse. Dažnam žmogui, kuriam išoperuota pilvo aneurizma, tenka gydyti ir kitų lokalizacijų aneurizmas.

Kada reikia operuoti pilvo aortos aneurizmą?

Kuomet vyriškos aneurizmos diametras yra 5,5 cm, o moteriškos – 5 cm. Nors ligoniai dažnai sako, kad geriau išoperuoti mažą aneurizmą, nes tuomet greičiau pasveiks, deja, kiekviena operacija turi savo riziką.

Planinės operacijos mirtingumas yra 3,5 proc. Kai aneurizmos yra iki 5 cm dydžio, natūralus mirtingumas nuo šios ligos yra mažesnis, negu jos neoperuojant.

Ką jaučia pacientai, jeigu jie turi aneurizmą?

Ne veltui ši liga turi pavadinimą – tylioji žudikė. Žmogus nejaučia nieko, jaučiasi absoliučiai sveikas. Liga pasiglemžia žmogų, iki tol buvusį visiškai sveiką. Tik medicininiai tyrimai, pilvo echoskopija gali padėti išaiškinti šią ligą. Suplyšus aneurizmai, tik 20 proc. operuojamų žmonių gali tikėtis išlikti gyvi.

Kai aneurizmos didėja ir prieina stadiją, kuomet gali sukelti plyšimą, atsiranda maudimo pojūtis nugaroje. Žmonės sako, kad pilve jaučia pulsuojantį darinį.

Yra trys žmonių rizikos grupės, kurie būtinai turi pasitikrinti dėl pilvo aortos aneurizmos: vyriška lytis, amžius virš 65-ių metų bei rūkantys.

Mano praktikoje buvo pacientė, kuri turėjo gigantišką 15 cm pilvo aneurizmą. Mes nesugebėjome jai padėti, nes ta didelė aneurizma sukėlė žarnyno neprieinamumo simptomatiką, pacientė negalėjo normaliai maitintis ir sutriko visos fiziologinės funkcijos.

Yra ir kitokių, netipinių aneurizmos formų, kai dėl spaudimo į gretimus organus – šlapimtakius, supančias kraujagysles, storžarnę, gali atsirasti ir šlapimo susilaikymas, tuštinimosi sutrikimai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(2)
(14)

Komentarai ()