Šeimininkai šokiruoti: sekimo įranga atskleidė visus kačių klystkelius (Foto)  (19)

Ar kada nors esate pagalvoję, kur nuklysta į lauką ištrūkusi jūsų katė? Žinoma, jūs manote, kad jos laukia prie durų ir ilgisi jūsų palaimingo veido. Tačiau ne vienas šeimininkas įsitikino kai ką nemalonaus, kai GPS prietaisas atskleidė, kur jos katė vaikštinėjo paleista laukan.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Australijoje įsikūrusi GPS įrangos ir žemės matavimo paslaugų biuras „LLS“ aprūpino dešimtis kačių šeimininkų sekimo įranga. Prie kūno pritvirtintas įrenginys parodė, kad ištrūkusios jos nukeliauja kur kas toliau, negu manė šeimininkai.

„Kai kalbiesi su žmonėmis, jie visuomet garantuoja, kad jų katės neina iš namų, tik guli ant ant lovos krašto ir visuomet būna šalia“, – sakė įmonės atstovas Peteris Evansas.

Bet kai Pietų Australijos universitete buvo atliktas tyrimas apie tai, kur paslapčia nukeliauja katės, paaiškėjo, kad tai, ką sako šeimininkai – toli gražu nuo tiesos, kurią jie įsivaizduoja.

Iš pradžių buvo bandoma GPS įranga aprūpinti 30 kačių. Tačiau skaičius sumenko iki 13, mat kitos murklės kategoriškai atsisakė dalyvauti šiame tyrime. 10 dienų trukęs tyrimas atskleidė, kad beveik visos, ištrūkusios į lauką, nukeliaudavo toli už savo teritorijos ribų.

„Pažvelgus į žemėlapius, galima matyti, kad katės sukiojosi pakankamai netoli – maždaug per 15-20 kiemų nuo savo namų. Tačiau kai kurios buvo nupėdinusios net ir tris kilometrus“, – teigė P. Evansas.

Po šio tyrimo šeimininkai susiprato, kad savo katę teikia prižiūrėti atidžiau, mat jos atsiduria didelės rizikos zonoje – mieste, kur daug transporto ir kitų tykančių pavojų.

„Pašersiu savo kates ir dabar jau įsitikinsiu, kad visi langai tikrai yra uždaryti. Aš daugiau jų nebepaleisiu“, – sakė nemalonią tiesą sužinojęs Stephenas Barnesas, kurio katės dalyvavo eksperimente.

Pasak specialistų, tokie prietaisai padėtų šeimininkams geriau kontroliuoti savo augintinius ir apsaugotų juos nuo tykančių pavojų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(50)
(10)
(40)

Komentarai (19)