Medikai atskleidė, kiek druskos galima suvartoti per dieną  ()

Amerikoje vis daugiau dėmesio skiriama bandymams tiksliai išsiaiškinti, kiek druskos per parą galima suvartoti nekenkiant savo sveikatai. Informacija aktuali ir sūraus maisto mėgėjams - lietuviams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atliktas ne vienas tyrimas, įrodęs, kad per didelis kiekis druskos padidina įvairių ligų riziką, pradedant širdies ligomis ir baigiant insultu. Taip, per daug druskos vartoti nepatartina, tačiau ką reiškia tas per daug? Atsakymo ieško huffingtonpost.com.

Kiek druskos turėtume vartoti?

„Dietary Guidelines for Americans“ mitybos patarimuose teigia, kad per dieną suaugęs žmogus turėtų suvartoti ne daugiau 2300 miligramų natrio – tai būtų maždaug arbatinis šaukštelis druskos. Amerikos ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) šiais metais pristatytoje atskaitoje skelbiama, kad Amerikoje maždaug 90 proc. suaugusių žmonių ir vaikų per dieną suvartoja daugiau druskos nei rekomenduodama.

Išsiaiškinta, kad suaugusieji per dieną vidutiniškai su maistu gauna daugiau nei 3400 miligramų natrio. CDC vadovas mokslų daktaras Tomas Friededas tyrimo išvadas įvardijo kaip „keliančias nerimą“ ir pabrėžė, kad būtina imtis aktyvesnių priemonių raginant amerikiečius mažinti druskos vartojimą ir „gelbėjant gyvybes“.

Panašu, kad su šiuo požiūriu sutinka ir JAV maisto produktų ir vaistų reguliavimo administracija (FDA). Birželį ji išplatino rinkinį patarimų, kaip mažinti druskos kiekį apdorotame maiste, kuris iš tikrųjų sudaro apie 75 proc. viso suvartojamo druskos kiekio.

Šių specialistų parengtų gairių tikslas – priversti žmones sumažinti paros natrio kiekį iki 2300 miligramų ir taip išvengti su besaikiu druskos vartojimu susijusių sveikatos problemų. Nepaisant to, yra ekspertų, tvirtinančių, kad 2300 miligramų natrio – per maža norma. Net yra tokių, kurie skelbia, esą toks mažas druskos kiekis gali pridaryti daugiau žalos nei atnešti naudos.

Druska: nauda ir rizika

Kaip teigia Amerikos širdies ligų asociacijos (AHA) atstovai, net 90 proc. paros druskos normos amerikiečiai gauna su maistu. Seniai žinoma, kad žmogaus organizmui druska reikalinga – ji padeda užtikrinti reikiamas nervų ir raumenų funkcijas, pasitarnauja reguliuojant skysčių pusiausvyrą organizme.

Vieno tyrimo, kurio išvados skelbiamos specializuotame leidinyje „Cell Metabolism“, rengėjai netgi tvirtina, kad druskos vartojimas padeda atgrasyti pavojingas bakterijas ir sumažina infekcijų riziką.

Nepaisant to, ne vienas tyrimas atskleidė kiek kitokią tiesą – būtent besaikis druskos vartojimas sukelia rimtų sveikatos problemų, ypatingai susijusių su širdies ir kraujagyslių veikla. Žurnale „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ šiais metais publikavo vieno tyrimo išvadas, kuriose teigiama, kad per didelis druskos kiekis gali pažeisti kepenis.

Kitame tyrime per didelis druskos kiekis susietas su išsėtinės sklerozės rizika. Bent jau iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad teiginys, esą per didelis druskos kiekis gali pakenkti sveikatai, yra pagrįstas geriausias. Pavyzdžiui, tokiu atveju organizmas gali pradėti kaupti skysčius, o tai – papildomas krūvis širdies ir kraujagyslėms (padidėja kraujospūdis).

Mažiau druskos – mažesnis kraujospūdis

Nepaisant neretai vieni kitiems prieštaraujančių tyrimų. FDA ekspertai teigia, kad „duomenų daugiau nei pakankamai“ – 2300 miligramų ar mažiau natrio per dieną padeda išvengti įvairių sveikatos problemų, kurias sukelia per didelis druskos vartojimas.

„Ekspertai iš Medicinos instituto teigia: suvartojamo natrio kiekį sumažinę iki 2300 miligramų per dieną, amerikiečiai gali veiksmingai sumažinti kraujospūdį ir taip užkirsti kelią daugybei ligų ir mirčių“, – konstatuoja FDA Maisto saugos ir taikomosios mitybos centro vadovė Susan Mayne.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(7)
(4)
(3)

Komentarai ()