Kodėl neverta aklai tikėti medikų pažadais: viena koja pailgėjo keliais centimetrais  (2)

Po klubo sąnario endoprotezavimo operuota lietuvės koja pailgėja keliais centimetrais. Dėl to raišuoti priverstai palangiškei krypsta stuburas ir gelia didesnį krūvį gavusios dešinės kojos klubą, bet medikai tikina, kad operacija pavyko puikiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Po operacijos koja bus kaip sveika. Jums tik špagato nebus galima daryti“, – prieš klubo protezavimą šie gydytojo pasakyti žodžiai dabar šlubuojančiai ir skausmus kenčiančiai 55 metų Liudmilai Vinikovai širdį varsto kaip peiliai.

Įstačius modernų pustrečio tūkstančio eurų kainavusį žinomos amerikiečių firmos endoprotezą, L.Vinikova iš tiesų patikėjo, kad ne tik baigsis varginantys klubo skausmai, bet ir galės laisvai vaikščioti kaip anksčiau.

Pacientė kenčia nepatogumus

Po operacijos jau praėjo daugiau nei pusmetis, tačiau palangiškei sunku net stovėti, nes ilgesnę koją reikia atstatyti į šoną arba sveikąja pasistiebti. Kad stuburas nekryptų dar labiau, L.Vinikovai reikėtų juostis specialiu diržu, o į sveikos kojos apavą dėti paaukštinimą. Dėl to, kad didesnį krūvį patiria sveika koja, moteriai gresia ir kito klubo endoprotezavimas.

Skaudžiausia moteriai iš gydytojų girdėti, kad endoprotezavimo operacija atlikta kokybiškai. Jos nusiskundimus nagrinėjęs Klaipėdos universitetinės ligoninės traumatologų specialistų konsiliumas L.Vinikovą paguodė, kad po metų ar pusantrų, organizmui prisitaikius prie naujos padėties, skausmai ir kiti nemalonūs pojūčiai, tikėtina, praeis.

„Bet man reikia gyventi šiandien, o ne po metų ar pusantrų. Juo labiau kad medikų paguoda skamba neįtikinamai. Juk operuota koja man nesutrumpės?“ – svarstė palangiškė.

Ar įdėjo tai, ką pirko?

L.Vinikovai klubo endoprotezavimo operacija buvo atlikta pernai spalio pabaigoje. Moteriai iš karto buvo kilęs įtarimas, kad pritaikant endoprotezą prieš operaciją padarytos vien tik klubo rentgeno nuotraukos yra per mažai. Kad operuota koja tapo ilgesnė, palangiškė pastebėjo iškart, kai tik ligoninėje pakilo iš lovos.

„Iki trijų mėnesių tai yra normalu. Per tą laiką endoprotezas atsidurs savo vietoje ir viskas bus gerai. Jums dar su ramentais reikia pavaikščioti“, – ramino ją operavęs ir prieš tai konsultavęs gydytojas Arūnas Galdikas.

Po operacijos išrašant iš ligoninės L.Vinikovos ligos istorijoje A.Galdikas parašė, kad pooperacinis periodas sklandus, endoprotezo padėtis gera, ir nė žodžio apie pailgėjusią koją. Net palangiškės vyras, turintis inžinieriaus išsilavinimą, rentgeno nuotraukose pamatė, kad protezo dalis yra aiškiai ilgesnė už kitoje kojoje šią dalį atkartojantį kaulą.

„Dabar aš smulkiai esu išsistudijavusi man implantuotą dubens sąnario protezą ir žinau, kad „Stryker“ firmos endoprotezo stiebas turi net 11 matmenų. Negi nebuvo įmanoma pritaikyti man reikiamo ilgio?“ – klausė L.Vinikova.

Moteriai net kilo įtarimų, kad jai implantuotas ne tas endoprotezas, kurį ji pirko: „Spalio 23 dieną už jį sumokėjau, 26 dieną operavo, o sąskaitą išrašė tik kitą dieną. Prieš operaciją nei man jo parodė, nei paaiškino, kaip jis veikia, iš kokių medžiagų pagamintas. Tai per vargus sužinojau tik vėliau, kai kreipiausi į endoprotezą pardavusią įmonę.“

Konsiliumas neišaiškino

Kad operuota koja yra ilgesnė, pirmą kartą buvo nustatyta gydantis Reabilitacijos ligoninėje. Tuomet buvo išmatuota, kad ji ilgesnė vienu centimetru. Vėliau privačioje poliklinikoje konsultavęs traumatologas- ortopedas Algimantas Čebatorius pastebėjo pusantro centimetro skirtumą.

„Mano manymu, iš tikrųjų operuota koja yra ilgesnė apie pustrečio centimetro. Būtent tiek aš turiu pasistiebti sveika koja, kad klubų padėtis būtų lygi“, – teigė moteris.

Kad pooperacinis laikotarpis nėra sklandus, beveik po penkių mėnesių pripažino ir pats palangiškę operavęs A.Galdikas.

„Ligonė vaikšto šlubuodama, judesiai skausmingi, riboti, šlaunis patinusi“, – po konsultacijos parašė jis. Šiuos negalavimus gydytojas paaiškino giliųjų venų uždegimu. Tačiau L.Vinikovai suskubus išsitirti venas paaiškėjo, kad jokios patologijos nėra.

Kodėl ligonės koja tapo ilgesnė ir kodėl ją kamuoja skausmai, priežasties ieškojo balandžio viduryje susirinkęs Klaipėdos universitetinės ligoninės specialistų konsiliumas. Tačiau net ir jo išvados palangiškei nieko nepaaiškino. L.Vinikovai buvo rekomenduota tolesnė reabilitacija ir laukti.

Net negali ieškotis darbo

Nuo operacijos dienos iki šiol moteriai vis dar tęsiama nedarbingumo pažyma. „Esu registruota Darbo biržoje ir kol kas negaliu sulaukti jokio darbo pasiūlymo. Kita vertus, jei mano prašymu man nedarbingumą nutrauks, tokios būklės aš ne bet kokius darbus galiu dirbti. Juk po operacijos aš esu neva sveika, neįgalumas man nėra nustatytas“, – sakė į dviprasmišką situaciją patekusi L.Vinikova.

Visi konsultuojantys gydytojai palangiškei pataria daugiau vaikščioti ir ramina, kad viskas praeis. „Kaip jie negali suvokti, kad man vaikštant skauda? Rytais atsikėlus mano koja yra kaip surakinta. Tik po kurio laiko pasimankštinusi galiu atsistoti ir paeiti. Negaliu net drabužių nusipirkti, nes padidėjo ir operuotos pusės klubas.

Nuolat prisimenant savo bejėgiškumą, mane apima depresija. Juk aš pagaliau esu ir moteris. Tuo metu man visi liepia dar kažko palaukti. Gal aš turėčiau sulaukti, kol reikės protezuoti antro klubo sąnarį ir vėl mokėti didelius pinigus?“ – klausė palangiškė, iki šiol nesulaukusi atsakymo, kodėl jos koja tapo ilgesnė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Alvydas Ziabkus
(22)
(1)
(21)

Komentarai (2)