Iššūkis mėgstantiems fiziką: kiek sveria viš galvos plaukiantys dabesys?  (2)

Ar kada nors susimąstėte, kiek sveria debesys? Jie kabo ore, nes jų tankis yra mažesnis už oro, tačiau jie sveria labai daug. Kiek?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maždaug 500 tonų!

Be abejo, debesų nepasversi, tačiau apskaičiuoti jų svorį įmanoma. Šios dangaus klostės formuojasi, kuomet temperatūra tampa pernelyg žema, kad ore laikytųsi drėgmė. Tada drėgmė ima garuoti ir formuojasi mažyčiai vandens lašeliai.

Mokslininkai apskaičiavo, kad kamuolinio debesies tankis yra 0,5 gramo kubiniame metre. Kamuoliniai debesys yra tie purūs balti debesys. Debesų tankis priklauso nuo jų tipo. Plunksniniai debesys turi mažesnį tankį, tuo metu lietaus kamuoliniai debesys turi didesnį tankį.

Įprasti kamuoliniai debesys yra puikus atspirties taškas, nes pamatuoti jų dydį ir formą yra gana lengva. Kaip matuojamas debesies dydis? Vienas būdų yra pravažiuoti pro debesies šešėlį, kuomet saulė yra aukščiausiame taške, fiksuotu greičiu ir pamatuoti, kiek laiko tam prireikė.

Atstumas = Greitis x Laikas.

Pasinaudojus šia formule ir išmatavus kamuolinį debesį, kurio plotis, ilgis ir aukštis yra vienodi, gauname, kad debesies plotis, ilgis ir aukštis yra 1 kilometras arba tiesiog 1000 metrų (dažniausiai).

Tūris apskaičiuojamas naudojant paprastą formulę:

Tūris = Ilgis x Plotis x Aukštis

Tūris = 1000 metrų x 1000 metrų x 1000 metrų = 1 000 000 000 kubinių metrų

Toliau skaičiuojame debesies masę, pasinaudodami jo tankiu:

Masė = Tankis x Tūris = 0,5 gramo kubiniame metre x 1 000 000 000 kubinių metrų = 500 000 000 gramų.

Pavertus gramus tonomis, gauname 500 tonų.

Tuo metu lietaus kamuoliniai debesys yra daug didesni bei tankesni. Šie debesys gali sverti net milijoną tonų! Lyg virš galvos plauktų banda dramblių...

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(35)
(9)
(26)

Komentarai (2)