Akmenukai nelygu akmenukams: mergaitės radinys paaiškėjo esąs milijonų metų senumo  (2)

Į redakciją kreipėsi moteris, nustebinta savo dukros radinio – mergaitė rado įdomų „akmenuką“, itin panašų į fosiliją. Pasirodo, kad šiam radiniui gali būti 460-420 mln. metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skaitytoja rašė, kad jos dukra rado įdomų „akmenuką“, panašų į „suakmenėjusį priešistorinį žemės gyventoją ar jo dalį“. Kaip nurodė moteris, radinys nedidelis – 5,5×4×2,5 cm dydžio.

Kaip paaiškėjo kreipusis į Vilniaus universiteto Geologijos ir minerologijos katedros docentą Dr. Sigitą Radzevičių, šiam skaitytojos dukros radiniui gali būti net 460-420 mln. metų. Jis patvirtino, kad tai – fosilija.

„Greičiausiai tai yra Heliolithoidea antbūrio (arba Heliolites) koralų kolonijos suakmenėjusi liekana. Pavadinimas reiškia saulės akmenį. Šio antbūrio atstovai gyveno viduriniojo ordoviko iki devono perioduose. Manyčiau, kad šios fosilijos amžius galėtų būti apie 460-420 mln. metų, bet nesu tikras dėl tikslesnio šio radinio amžiaus nustatymo“, – nurodė mokslininkas.

Pasak jo, nuotraukoje skaitytoja užfiksavo gerai išsilaikiusią fosiliją, kuri yra nevisiškai tipinė heliolito liekana. Vis dėlto, pasak S. Radzevičiaus, tai nėra labai retas radinys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(24)
(1)
(23)

Komentarai (2)