Kokia yra ketvirta labiausiai naudojama psichotropinė medžiaga planetoje po tabako, alkoholio ir kofeino? Tai mirtinai pavojingi riešutai!  ()

Retas žino apie daugybę žmonių pavergusį narkotiką – Betelio palmės riešutą. Šis depresiją nugalėti padedantis, bet didžiulę priklausomybę ir vėžį sukeliantis riešutas yra ypatingai mylimas Azijoje, kur jį pardavinėja provokuojančiai trumpomis suknelėmis apsirengusios gražuolės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, Betelio riešutai yra ketvirta labiausiai naudojama psichotropinė medžiaga planetoje, po tabako, alkoholio ir kofeino.

Raudonai dantis dažantis riešutas yra labai populiarus Mianmare, Indijoje ir Taivane, nors, tiesa, šalių valdžios bando kovoti prieš priklausomybę.

„Kuo gražesnė esi, tuo daugiau pinigų gali uždirbti, – tvirtino aptempta, permatoma, trumpa suknele pasipuošusi 20-metė Ling Ling iš Taipėjaus. – Todėl taip ir rengiuosi.“

L.Ling yra viena iš daugelio Taivane gyvenančių merginų, kurios naudojasi savo grožiu, kad įsiūlytų Betelio riešutus darbininkams. Taivane palei gatves ir greitkelius galima rasti daugybę neonu apšviestų kioskelių, kuriuose konkuruoja pusnuogės riešutų pardavėjos.

Suteikia energijos, bet nužudo

Betelio riešutai kramtomi kaip kramtoma guma, o jų poveikis prilygsta keliems puodeliams espreso kavos arba amfetamino dozei. Tačiau riešuto sukeliamus malonius jausmus atsveria mirtinas poveikis: Taivane 90 proc. visų burnos vėžio pacientų yra Betelio riešuto vartotojai.

„Kai kramtau Betelio riešutus, galiu dirbti žymiai ilgiau, – gyrėsi Taipėjuje dirbantis taksi vairuotojas Chenas Wenas. – Tai puiku!“

Kai kurie įsitikinę – riešutas „pakylės dvasią“. Dar kiti tikina, esą riešutas iš karto padeda atsikratyti pagirių.

Betelio riešutai paruošiami su tabaku, žaliosiomis citrinomis arba prieskoniais, o populiariausi skoniai – kartūs ir saldūs. Vos pradedama kramtyti riešutą, žmonių širdis pradeda plakti greičiau, juos išpila prakaitas, pasistoja rankų plaukai ir jaučiama euforija. Taip pat burnoje pradeda kauptis seilės, o riešutų kramtytojai spjaudosi, kur papuola.

Būtent dėl to Taipėjaus šaligatviai nusėti raudonų Betelio riešutų sulčių balų. Daugelis Betelio riešutų pardavėjų ir vartotojų tiki, kad pats palmės vaisius nesukelia vėžio – kaltininkas tariamai yra tik palmės lapai. Tačiau Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra laiko riešutą kancerogenine medžiaga.

Populiariau už cigaretes

„Kramtant riešutus lengviau susirasti draugų nei rūkant cigaretes, – pabrėžė Taivano Betelio riešutų kontrolės ir burnos vėžio prevencijos pirmininkas Hahnas Liangas-Jiunnas. – Todėl daugelis žmonių prie jų pripranta būdami labai jauni.“

Anot L.J.Hahno, dauguma Betelio riešutus vartojančių žmonių yra statybininkai, sunkvežimių vairuotojai ir žvejai, kuriems šis produktas suteikia daug energijos, juos šildo ir malšina troškulį.

Taipėjuje nuo 2014 metų gatvėse besispjaudantys žmonės privalo lankyti seminarus apie tai, kaip nugalėti savo priklausomybę prieštaringai vertinamam riešutui. Taivano valdžia taip pat ragina ūkininkus vietoje Betelio palmių auginti arbatą, citrusinius vaisius ir mangus.

Papua Naujojoje Gvinėjoje policija blokuoja kelius ir tikrina, ar vairuotojai nenaudojo Betelio riešutų, o Mianmare darbo metu uždrausta kramtyti šį palmių vaisių.

„Net jei vyriausybė sako, kad riešutai kenkia sveikatai ir sukelia vėžį daugelis mano klientų sugrįš, – įsitikinusi sakė Taipėjuje dirbanti Betelio riešutų pardavėja ir trijų mergaičių motina Xiao Hui. – Jei kramtai, tai kramtai. Bet nenoriu, kad mano dukros kramtytų, nes jos susigadins sveikatą. Taip pat nenoriu, kad jos dirbtų riešutų pardavėjomis – tai nėra geras darbas.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(35)
(2)
(33)

Komentarai ()