Visuomenėje populiariausi maisto priedai mokslo akimis: cinkas sumažina peršalimo pavojų, ginkmedis - tik placebas, aktyvumo papildai - sukelia mirtį  (1)

Visuomenė vis daugiau kalba apie įvairiausių papildų naudą, tačiau naujausi tyrimai parodė, kad kai kurie iš jų jums ne tik, kad nepadės, tačiau ir gali pakenkti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didelis JAV federalinės vyriausybės tyrimas parodė, kad populiarus papildų prekinis ženklais „Hydroxycut ir Xenadrine“ pardavinėjo žalingus preparatus, todėl 117 jo produktų gamintojų sulaukė baudžiamųjų ir civilinių ieškinių.

Taigi, kuriuos papildus turėtume vartoti, o  kurių geriau vengti:

Baltyminiai milteliai: galite nevartoti ir vietoje jų rinktis pupeles, tofu, riešutus, žuvį ar mėsą.

Baltymai yra vienas iš geriausiai parduodamų papildų JAV (ko gero, ir kitose Vakarų šalyse).

Viena vertus, ši medžiaga yra labai gera – ji padeda formuotis raumenims, tačiau dauguma žmonių jų pakankamai (ir net per daug) gauna su maistu.

Baltymų daugiausia yra mėsoje, žuvyje, pupelėse, tofu ir riešutuose. Be to, dauguma įmonių jų miltelius deda pigių priedų, kurie nėra sveika mūsų organizmui.

Homeopatiniai vaistai: meskite juos, nes tai neveikia.

Homeopatinis gydymas yra daug kartų atskiestos dozės vaistų vartojimas. Tačiau jau ne kartą buvo įrodyta, kad tai nėra veiksminga ir gali suveikti tik kaip placebas.

Fizinio aktyvumo papildai „Jack3d“ ir „OxyElite Pro“: jie gali sukelti net ligas ar mirtį.

Šių papildų, kurių veiklioji medžiaga yra dimetilamilaminas arba DMAA, kūrėjai teigė, kad jie padidina žmogaus jėgą, ištvermę ir greitį.

Tačiau, kai 2011 metais mirė du „Jack3d“ vartoję kareiviai, Gynybos departamentas iš karinių bazių parduotuvių pašalino visus produktus, kurių sudėtyje buvo DMAA.

Neseniai kita įmonė – „USPlabs“, gaminusi panašų preparatą „OxyElite Pro“, buvo apkaltinta melavimu, kad jos produktas yra pagamintas iš natūralių augalinių ekstraktų. Iš tikrųjų, tai tebuvo Kinijoje pagaminti sintetiniai stimuliatoriai, kurie nulėmė kelių žmonių kepenų susirgimus ir bent vieną mirtį.

Cinkas: vartokite į sveikatą! - tai vienas iš nedaugelio medžiagų, kurios padeda kovoti su peršalimu.

Cinkas trukdo plisti rinovirusams, kurie ir sukelia peršalimo. Tą patvirtino 2011 metų tyrimas.

Jo metu mokslininkai stebėjo peršalusius žmones, kurie vartojo cinką ir gavo tik placebą. Tie, kurie vartojo tikrąjį elementą, greičiau pasveiko ir turėjo silpnesnius simptomus.

Kreatinas: vartoti neverta – geriau valgykite mėsą.

Visi mes gaminame natūralų kreatiną, kuris padeda mūsų raumenims išskirti energiją, tačiau tyrimai parodė, jog daugiau jo gauname su mėsa, nei papildų pagalba.

Tiesa jie gali pasitarnauti konkrečių treniruočių metu, kai raumenims reikia daugiau cheminio energijos transporterio, vadinamo adenozino trifosfatu.

Tačiau nėra jokių įrodymų, kad papildomas kreatinas būtų naudingas kitų rūšių treniruotėms.

Svorio metimo papildai „Hydroxycut“: padėkite į šalį – niekas dar neįrodė jų naudos.

Reklamose teigiama, kad tokios lieknėjimo piliulės, kaip „Hydroxycut“, gali padėti jums numesti svorio. Tačiau į šio preparato sudėtį kadaise įėjo „efedra“ – galingas stimuliatorius, kuris buvo susietas su 155 mirtimis, todėl  Maisto ir vaistų administracijos uždraustas dar 2003 metais.

Šiuo metu piliulių pagrindinė sudedamoji dalis yra kofeinas ir keturi augaliniai ekstraktai: rasakila, laukinės alyvuogės, kmynai, ir laukinės mėtos.

Stipriausias iš visų penkių yra kofeinas, kuris nustatyta, jog tikrai padeda didinti metabolizmą, kas sukelia trumpalaikį riebalų sudeginimą. Tačiau didesnio masto tyrimai rodo, kad kofeinas nepadeda mesti svorio ilgalaikėje perspektyvoje.

Antioksidantai: slėpkite kuo greičiau – jų perteklius padidina riziką susirgti vėžiu, o juos puikiai atstoja uogos.

Kofermentas Q10, lipo rūgštis, flavonoidai, polifenoliai ir kai kurie vitaminai yra antioksidantai, kurių gausu daugelyje vaisių (ypač uogose).

Pasidalinkite su draugais
(37)
(17)
(20)

Komentarai (1)