Apgalvota iki smulkmenų: kaip rusai klastojo dopingo testus  (3)

Rezonansinė Richardo McLareno ataskaita apie masinį dopingo vartojimą Rusijoje vykusių Sočio olimpinių žaidynių metu verčia griebtis už galvos pasaulio sporto viršūnėles. BBC ir pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) atskleidžia schemą, kaip Sočyje ir vėliau buvo klastojami dopingo mėginiai – rusai viską buvo apgalvoję iki smulkmenų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors iki šiol Rusijai buvo pakankamai lojalus, apie galimas griežčiausias sankcijas prabilo ir Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) vadovas Thomasas Bachas.

Rusija realiai gali būti pašalinta iš Rio de Žaneiro vasaros olimpinių ir parolimpinų žaidynių po įrodymų, jog ketverius metus buvo klastojami sportininkų šlapimo mėginių rezultatai, o visa tai rėmė valstybė.

Nepriklausomo eksperto R. McLareno atliktas tyrimas pribloškė ir visko mačiusius pasaulio sporto vadovus.

„Tai – rezonansinė byla, turinti pakeisti sporto istoriją“, – rašo „New York Times“, o BBC atskleidžia, kaip Rusijoje buvo klastojami dopingo mėginiai.

WADA prašymu atlikus tyrimą paaiškėjo, kad nuo 2011 m. pabaigos iki 2015 m. rugpjūčio rusų sportininkų šlapimo mėginiai vasaros ir žiemos olimpinėms žaidynėms buvo klastojami masiškai.

Daktaro R. McLareno ataskaitoje rašoma, kad buvo suklastoti 580 šlapimo mėginių 30-yje sportinių kategorijų. Klastoti mėginiai buvo pateikti ir 2012 m. Londono žaidynėms, ir 2014 m. Sočio žiemos žaidynėms, o tai buvo daroma įvairiose sporto šakose – pradedant lengvąja atletika, baigiant slidinėjimu.

Taip pat klastoti sunkiaatlečių, kanojininkų, plaukikų, ledo ritulininkų ir net parolimpinėse žaidynėse dalyvavusių sportininkų dopingo mėginiai. Kaip teigia pats R. McLarenas, „per 57-ias tyrimui skirtas dienas jis tik praskleidė uždangą, o WADA nori, kad jis tirtų toliau ir išsiaiškintų, kokie sportininkai buvo remiami valstybės“.

Štai kaip viskas vyko 2014-ųjų Sočio olimpinių žaidynių metu. Visų pirma, prieš žaidynes sportininkas duodavo šlapimo mėginį, kol kraujyje dar nebūdavo pajėgumą didinančių preparatų. Tuomet šlapimo mėginiai būdavo užšaldomi, o sportininkas tuo metu jau pradėdavo vartoti draudžiamus preparatus.

Per žaidynes, stebint nepriklausomam kontroliuojančiam pareigūnui, sportininkas pateikia šlapimo mėginį, o naktį Federalinės saugumo tarnybos agentas, persirengęs inžinieriumi, slapčia paima mėginius iš laboratorijos.

Mėginių buteliukai atidaromi nepažeidžiant antspaudo, šlapimas sukeičiamas, o mėginių buteliukai su švariu šlapimu pastatomi laboratorijoje laukti tyrimų.

Paaiškėjus šiems faktams IOC skubiai spręs, ką daryti su Rusijos rinktine ir aš uždrausti jai dalyvauti Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

T. Bachas skubiai surengs konferenciją telefonu, kurioje bus sprendžiama dėl „laikinų priemonių ir sankcijų“. Jis pažadėjo pritaikyti „griežčiausias įmanomas sankcijas“ po „šokiruojančio, precedento neturinčio smūgio sporto ir olimpinių žaidynių integralumui“.

V. Putino atsakas

Po R. McLareno ataskaitos aršiai sureagavo Rusijos prezidentas V. Putinas. Jis išplatino viešą laišką, kuriame grasina, kad visi, prisidėję prie dopingo skandalo, sumokės už tai.

„Pastarojo meto įvykiai ir nerami atmosfera, gaubianti tarptautinį sportą ir olimpinį judėjimą, nesąmoningai sukelia analogiją su praėjusio amžiaus 80-iaisiais ir vėlesniais metais. Tada daugelis Vakarų valstybių (net 65 šalys) dėl sovietinių karių įvedimo į Afganistaną, boikotavo Maskvos olimpiadą, o po ketverių metų Sovietų Sąjunga keršydama atsakė Los Andželo žaidynių boikotu, kurio pretekstas buvo neva nepakankamas sovietų komandos saugumo lygis.

Dėl to daugelis sovietinių, amerikiečių ir kitų šalių sportininkų, įtrauktų į boikotų kampaniją, neteko galimybės įrašyti savo vardą į pasaulio sporto istoriją. Trumpai tariant, žmonėms sugadino gyvenimus, padarė juos politinės priešpriešos įkaitais.

Pats olimpinis judėjimas susidūrė su rimta krize. Dabar mes matome pavojingą politinio kišimosi į sportą pasikartojimą. Taip, to kišimosi formos pasikeitė, bet esmė – ta pati: padaryti sportą geopolitinio spaudimo priemone, formuoti neigiamą šalių ir tautų įvaizdį.

Olimpinis judėjimas, kuris atlieka didžiulį vaidmenį vienijant žmoniją, vėl gali atsidurti ant skilimo slenksčio. Šiandien pasipylė taip vadinami dopingo skandalai, bandymai pritaikyti sankcijas visiems sportininkams pagal vieną nustatytą atvejį. Komisijos ataskaitoje kaip tiesiogiai su dopingo skandalu susiję nurodyti asmenys bus laikinai nušalinti, kol vyks tyrimas“, – pareiškė V. Putinas.

Primename, kad WADA pateiktoje ataskaitoje – trys rimti kaltinimai, kurių įrodymai ne tik surinkti, bet ir patvirtinti: kad Maskvos laboratorija RUSADA dengė dopingą vartojusius Rusijos sportininkus, kad Sočio laboratorija slėpė teigiamus rusų dopingo testus ir kad Rusijos Federacijos Sporto ministerija, palaikoma specialiųjų tarnybų, kontroliavo ir manipuliavo dopingo testų rezultatais.

Be to, teigiama, kad apie tai, kuriuos dopingo testus nuslėpti, buvo konsultuojamasi su Rusijos sporto ministro Vitalijaus Mutko pavaduotoju Jurijumi Nogornychu.

Primename, kad nors pats R. McLarenas ir atsisakė bet kokių rekomendacijų dėl to, ar leisti Rusijos rinktinei dalyvauti 2016 ir 2018 m. olimpinėse žaidynėse, WADA griežtai rekomendavo šalinti visą Rusijos delegaciją iš Rio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(31)
(2)
(29)

Komentarai (3)