Greitųjų makaronų reputacija sminga į dugną asteroido greičiu: tai tikra uždelsto veikimo bomba  (2)

Pigūs, lengvai ir greitai paruošiami bei nepaneigiamai skanūs – užpilami makaronai tapo mėgstamiausiu daugelio pasaulio šalių maistu nepaisant savo nekokios reputacijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Greito paruošimo makaronai, prikimšti skonio suteikiančiais milteliais ir prieskoniniu aliejumi, buvo dažnai kritikuojami kaip maistas, neturintis maistinių medžiagų, rašoma nextshark.com. Nepaisant to, kad juose yra labai daug angliavandenių bei riebalų ir labai mažai baltymų, ląstelienos, vitaminų ir mineralų, užpilami makaronai kažkaip išlaikė pasaulinio lygio populiarumą.

Pasak „World Instant Noodles Association“ ((WINA; liet. Pasaulinės užpilamų makaronų asociacijos), vien praėjusiais metais 52 šalys suvartojo 97,7 mlrd. užpilamų makaronų porcijų. Daugiausiai vartotojų yra Kinijoje ir Honkonge – bendrai suvartota 40,43 mlrd. porcijų; antroje vietoje Indonezija, kurios gyventojai suvartojo 13,2 mlrd. porcijų. Todėl nieko stebėtino, kad neatsilieka ir JAV – 2015-aisiais Jungtinių Valstijų gyventojai suvartojo 4 mlrd. porcijų. Tačiau užpilamų makaronų kaip „nesveiko maisto“ reputacija tik prastėja.

Pasak „Washington Post“, Harvardo ir Bayloro universiteto tyrimas, publikuotas žurnale „Journal of Nutrition“, atskleidė, kad valgant užpilamus makaronus padidėja širdies ligų ir širdies smūgio rizika. Mokslininkai analizavo 11 tūkst. 19–64 metų Pietų Korėjos gyventojų sveikatą ir mitybą.

Tyrimas parodė, kad Pietų Korėjos moterys turi didelę riziką patirti metabolinį sindromą dėl to, kad valgo labai daug sriubos su greitai paruošiamais makaronais. Įdomu tai, kad toks poveikis vyrams nėra užfiksuotas. Mokslininkai tai aiškina biologiniais vyrų ir moterų skirtumais. Metabolinis sindromas didina cukraus kiekį kraujyje bei kraujo spaudimą, o dėl to didėja rizika susirgti diabetu, gauti širdies smūgį ar sirgti širdies ligomis.

Buvo įvardintas viso to kaltininkas – medžiaga, randama užpilamuose makaronuose, vadinama tretinio-butilhidroksichinonas (angl. Tertiary-butyl hydroquinone (TBHQ), naftos pramonės šalutinis produktas, naudojamas pigaus apdoroto maisto konservavimui).

„Nors užpilami makaronai yra labai patogus ir skanus maistas, dėl juose esančio labai didelio druskos, nesveikų sočiųjų riebalų kiekio bei glikeminės apkrovos rizika susirgti metaboliniu sindromu išties gali padidėti“, – sakė Hyun Shin, Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos kandidatas į mokslo daktarus ir tyrimo bendraautoris.

Kiti tyrimai atskleidė kitus potencialius pavojus sveikatai. Indijoje Maisto saugos ir standarto tarnyba „Maggi“ rūšies užpilamuose makaronuose rado švino kiekį, 7 kartus viršijantį leistiną normą. Įmonė iškart suskubo Indijoje uždrausti visas 9 patvirtintas „Maggi“ užpilamų makaronų rūšis, teigdama, kad makaronai „pavojingi sveikatai ir netinkami vartojimui“.

2012-aisiais Pietų Korėjoje, Korėjos maisto ir vaistų administracija šešiose „Nong Shim“ makaronų rūšyse rado kancerogeninės medžiagos benzopireno. Po šio atradimo tiekėjai iš karto atšaukė produktus ne tik Pietų Korėjoje, bet ir užsienyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(48)
(11)
(37)

Komentarai (2)