Su vyrais viskas aišku, tačiau kodėl orgazmą patiria moterys?  (0)

Nepaisant to, jog lytiniai santykiai yra neatsiejama kiekvieno žmogaus gyvenimo dalis, mokslininkai dar labai nedaug žino apie sueities metu patiriamą orgazmą – ypač moteriškąjį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Svarbiausias klausimas, į kurį biologai vis dar ieško atsakymo – kokia yra moterų patiriamo orgazmo evoliucinė reikšmė. Tą nusprendė išsiaiškinti Jeilio universiteto mokslininkų komanda.

Kai kurie tyrėjai teigia, jog moteris patiria orgazmą tam, kad sukurtų tvirtesnį ryšį su partneriu, tačiau naujausia Jeilio studija rodo, kad ši fiziologinė savybė kažkada buvo vienas pagrindinių biologinių ovuliacijos „jungiklių“.

Kai moterys patiria orgazmą, išsiskiria du hormonai – oksitocinas ir prolaktinas. Laukinėje gamtoje žinduolių patelėms šie hormonai sukelia ovuliaciją. Todėl be šių biocheminių reakcijų, nėštumas būtų neįmanomas. Kitaip tariant, vyrų ir moterų orgazmai turi dirbti kartu, kad susidarytų tinkamo sąlygos apvaisinimui.

Visai tikėtina, kad tas pats mechanizmas iš pradžių vystėsi ir žmonių organizme. Laikui bėgant, moterų lytinė sistema ėmė veikti pagal ciklus, nepriklausomai nuo vyrų seksualinio aktyvumo. Tad, ši hormonų funkcija tapo nereikalinga. Vis dėlto, galimybė patirti orgazmą neišnyko ir vaidina antrinį – malonumo bei santykių glaudinimo vaidmenį.

Vyrų orgazmas (tiek tarp žmonių, tiek tarp gyvūnų) turi aiškų tikslą — skatinti patinus kuo dažniau ejakuliuoti ir taip išplatinti savo genus kuo didesniam skaičiui patelių. Tačiau moterų orgazmo evoliucijos priežastis yra kur kas mažiau aiški.

Daugelis biologų manė, kad tai vystėsi kaip šalutinis vyrų orgazmo „palydovas“, kiti tvirtino, jog tai susiję su ritmine pulsacija, kuri padeda susiurbti spermatozoidus į gimdą.

Šis tyrimas (pritaikius naują lyginamosios biologijos metodą) atskleidžia, kad moterų orgazmo paslaptis slypi hormonų veikloje, kurie didesnę įtaką turėjo mūsų protėvių organizmuose. Nors, šie hormonai laikui bėgant tapo neesminiu žmonių reprodukcijos klausimu, tačiau moterų orgazmas vis dėlto išliko.

Žinoma, tik todėl, kad reprodukciniu požiūriu orgazmas moterims yra nebe naudingas, dar nereiškia, jog jo damoms patirti nereikia. Seksu pirmiausia reikia mėgautis, ir tai turi daryti abu partneriai, nes XXI amžiuje būtent malonumas yra svarbiausias lytinių santykių tikslas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(23)
(17)
(6)

Komentarai (0)