Va čia tai užmojai... SpaceX pateikė paraišką 4425 palydovams — daugiau nei dabar sukasi apie Žemę  (5)

SpaceX, aeronautikos kompanija, įkurta Marso kolonizavimą planuojančio technologijų rizikos verslininko Elono Musko, žengė platų žingsnį link mūsų planetos aprūpinimo plačiajuosčiu interneto ryšiu.

Lapkričio 15 dieną kompanija pateikė ilgą prašymą Federalinei komunikacijų komisijai (FCC) apie ketinamus paleisti 4425 palydovus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai velnioniškai daug palydovų.

Remiantis ne pelno siekiančios organizacijos Union of Concerned Scientists sudaryta duomenų baze, dabar apie Žemę skrieja 1419 aktyvių palydovų. Manoma, kad dar skraido ir maždaug 2600 neveikiančių palydovų, bet įskaičiuojant netgi juos, SpaceX planuojama flotilė būtų gausesnė, nei visi Žemės orbitoje jau skriejantys palydovai.

Kai kurie iš didžiausių telekomunikacijų palydovų gali sverti kelias tonas, būti autobuso dydžio ir kaboti fiksuotame geostacionariosios orbitos taške, pakibę ~35000 kilometrų aukštyje.

Tačiau atidžiau peržiūrėjus SpaceX paraišką FCC, panašu, tai nebus tipiški telekomunikacijų palydovai.

SpaceX planuojamo būrio palydovai svers apie 386 kg ir bus maždaug MINI Cooper automobilio dydžio. Jie skries 1150 – 1275 km aukščio orbitoje.

Iš šio aukščio kiekvienas palydovas galės aprėpti ~2120 km pločio juostą, sako SpaceX.

„Sistema skirta teikti įvairias plačiajuosčio interneto ir komunikacijų paslaugas gyventojams, verslui, institucijoms, vyriausybiniams ir profesionaliems naudotojams visame pasaulyje,“ rašoma SpaceX paraiškoje.

Iš pradžių SpaceX nori į vieno aukščio orbitą iškelti 1600 palydovų, o tada dar 2825 palydovus pakelti į 4 skirtingų aukščių orbitas.

„Iškėlusi pirmuosius 800 palydovų, SpaceX galės JAV ir užsieniui tiekti plačiajuosčio ryšio paslaugas,“ rašo SpaceX. „Visiškai optimizuota sistema galės tiekti plačiajuostį (iki 1 Gbps vartotojui), trumpos delsos ryšį vartotojams JAV ir visame pasaulyje.“

Turbo greičiai

1 Gbps sparta visame pasaulyje būtų labai svarbu.

2015 metų pabaigoje vidutinė 1 vartotojo interneto ryšio sparta pasaulyje, remiantis Akamai „State of the Internet“ pranešimu, buvo 5,1 Mbps — maždaug 200 lėčiau už SpaceX tikslą, — iš kurių didesnė spartų ryšį turinčių naudotojų yra pririšti prie kabelinio ar optinio ryšio.

SpaceX taip pat savo paraiškos įžangoje pažymi, kad, remiantis 2016 metų liepos UNESCO Plačiajuosčio ryšio komisijos tvariai plėtrai pranešimo, „4,2 mlrd žmonių (arba 57% pasaulio gyventojų) negali prisijungti prie interneto dėl įvairių priežasčių, bet dažnai dėl to, kad ryšio nėra visai arba jis pernelyg brangus.“

Visos planetos panardinimas į internetą yra vienas iš būdų suteikti šiems žmonėms prieigą.

Štai dar kelios dėmesio vertos SpaceX paraiškos detalės:

  • Didelė sparta: kiekvienas SpaceX System palydovas informaciją vartotojams teiks 17 – 23 Gbps sparta, priklausomai nuo vartotojo priimančios įrangos galimybių. Imant 20 Gbps vidurkį, 1600 palydovų pradinio įgyvendinimo stadijoje bendras sparta bus 32 Tbps. Per daug metų truksiantį sistemos įrengimą, SpaceX nuolat atnaujins palydovus, kas gali dar labiau praplėsti jos galimybes.
  • Didelis prisitaikomumas: sistema, naudodama fazinio masyvo technologiją, dinamiškai nukreipdama daug siunčiamų signalų, sutelkia tinklo pralaidumą ten, kur jo reikia. Tarppalydoviniu optiniu ryšiu galima lanksčiai paskirstyti ryšį orbitoje. Dar palydovai užtikrina, kad dažniai būtų efektyviai panaudojami tarp skirtingų palydovų ir taip užtikrinamas visos sistemos lankstumas bei patvarumas.
  • Plačiajuosčio ryšio tarnybos: Sistema plačiajuosčio ryšio paslaugas galutiniam vartotojui galės teikti iki 1 Gbps sparta. Kadangi sistema naudos žemą orbitą, signalo delsa bus ~25-35 ms.
  • Pasaulinė aprėptis: iškėlus pirmuosius 800 palydovų, sistema galės teikti ryšio paslaugas JAV ir užsieniui; visiškai įrengta sistema pagerins ryšio kanalo plotį ir prieinamumą pusiaujo ir ašigalių regionuose, kad aprėptis būtų išties globali.
  • Maža kaina: SpaceX visą sistemą kuria, siekdama išlaikyti mažus kaštus ir patikimumą, nuo kosmoso ir antžeminių elementų dizaino ir gamybos, iki sistemos paleidimo ir subūrimo, naudojant SpaceX paleidimo tarnybas, naudotojų terminalų kūrimo ir kainos galutiniam vartotojui.
  • Naudojimo paprastumas: SpaceX fazinio masyvo naudotojų antenų dizainas leis naudoti paprastus naudotojų terminalus, kuriuos paprasta montuoti ant sienų ar stogų.
  • Palydovai veiks 5 – 7 metus ir dar po metų suirs.

Pirmą kartą neįvardintą palydovų flotilės projektą Muskas aptarė dar 2015 metų sausį, paskui pateikė paraišką FCC siekdamas išbandyti pagrindines jo technologijas.

Tuo metu, Muskas SpaceX renginyje sakė (paryškinimas red.):

„Dėmesį sutelksime į globalios komunikacijų sistemos kūrimą. Tai išties gan ambicingas siekis. Iš tiesų kalbame apie kažką, kas panašu į interneto perkūrimą kosmose. Bus siekiama didžiąją dalį tolimųjų interneto ryšių perkelti į sistemą ir maždaug 10% vietinių vartotojų ir verslo naudojamo srauto. Tad, gal 90% žmonių naudojamo ryšio tebebus iš šviesolaidžio, bet mes aptarnausime ~10% tiesioginių verslo ir klientų jungčių ir daugiau nei pusę tolimųjų ryšių srauto.“

Remiantis 2015 metų birželio The Washington Post straipsniu, Google ir Fidelity į Musko kompaniją investavo $1 mlrd, iš dalies – remdami projektą.Tad, turbūt nebus labai klaidingas spėjimas, kad jei ir kada tinklas ims veikti, šios kompanijos iš dalies jį kontroliuos. (Motininė Google kompanija Alphabet taip pat stengiasi interneto ryšį paskleisti plačiau palydovais, balionais ir dronais.)

Paraiška pateikta, praėjus vos porai mėnesių nuo SpaceX raketos sprogimo per įprastinį starto platformos patikrinimą. Ji turėjo iškelti $200 mln vertės AMOS-6 palydovą, kurį Facebook ketino panaudoti nemokamo interneto sklaidai kai kuriose Afrikos dalyse.

Business Insider susisiekė su SpaceX, tikėdamasis sužinoti daugiau projekto detalių, projekto vykdymo laiką ir kaip palydovai būtų iškeliami (tikriausiai Falcon 9 ir Falcon Heavy raketomis), bet atstovai į pateiktus klausimus kol kas neatsakė.


businessinsider.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(37)
(6)
(31)

Komentarai (5)