Gydytojas paaiškino, ką iš tikro reiškia potraukis tam tikriems maisto produktams  (1)

Ar kada susimąstėte, kodėl jūs užsinorite šokolado vidury nakties ar visą dieną jus traukia prie sūraus maisto? Ar kada pasijutote visiškai bejėgiai prieš savo potraukį vienam ar kitam maistui?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, kartais emocijos gali mus apgauti, bet didžiąja dalimi mūsų potraukis perteikia organizmo signalą – tokiu būdu organizmas įspėja, kad jam trūksta tam tikro mikroelemento arba maistinės medžiagos.

Gydytojas Alvydas Unikauskas aiškina, ką reiškia potraukis tam tikram maistui.

1. Potraukis cukrui arba saldiems patiekalams gali reikšti, kad žmogui trūksta energijos. Saldumynai suteikia greitosios energijos, kuri nėra naudinga organizmui. Sveikesnė saldumynų alternatyva yra vaisių, riebalų ir baltymų mišinys, pavyzdžiui, išskobta kriaušė, įdaryta riebia varške, riešutų sviestu ir cinamonu.

2. Potraukis šokoladui reiškia magnio trūkumą. Norint gauti pakankamai magnio, kurio stokoja organizmas, siūloma rinktis šokoladą, kurį sudaro ne mažiau kaip 65 proc. kakavos.

3. Potraukis angliavandeniams (pvz., patiekalams iš miltų) rodo, kad organizmui trūksta serotonino, dar vadinamo laimės hormonu. Serotonino galima gauti iš lėtųjų angliavandenių ir Omega-3 riebalų rūgščių. Pavyzdžiui, vietoj miltinių patiekalų siūloma rinktis juodos rupios duonos, sviesto, avokado ir skrudintų kanapių sėklų sumuštinį.

4. Potraukis skrudintoms bulvytėms byloja apie organizmo dehidrataciją. Prieš valgant porciją bulvyčių reikėtų pagalvoti, ar pakankamai tą dieną išgėrėte vandens, ir būtinai likus 20 min. iki valgio išgerti stiklinę vandens. Gydytojas A. Unikauskas skrudintas bulvytes siūlo pakeisti į orkaitėje keptas natūralias bulvių skilteles su luobele, pagardintas salierais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(21)
(8)
(13)

Komentarai (1)