Jei pajutote šiuos simptomus, nedelskite: po mėnesio galite atsidurti lavoninėje  ()

Insultas – ūminis galvos smegenų kraujotakos sutrikimas. Smegenų infarkto metu, dėl staiga užsikimšusios galvos smegenis maitinančios kraujagyslės, sutrinka smegenų audinio kraujotaka ir atsiranda smegenų pažeidimo simptomai. Insultas sudaro 15 – 17 proc. visų nervų sistemos ligų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Insultas gali įvykti dviem būdais

Išeminis insultas gali pasireikšti, kai smegenų kraujagyslę užkemša kraujo krešulys. Dėl to dalis smegenų negauna jai būtino kraujo. Be deguonies smegenų ląstelės negali atlikti savo funkcijų ir per kelias minutes žūva.

Žuvus smegenų ląstelėms, negali tinkamai veikti jų kontroliuojama kūno dalis. Insulto sukelti pažeidimai dažnai būna negrįžtami, nes žuvusių smegenų ląstelių pakeisti negalima.

Hemoraginį insultą sukelia smegenų kraujagyslės plyšimas. Pradėjus kraujuoti sutrinka kraujotaka, todėl dalis smegenų ląstelių nebegali atlikti savo funkcijų.

Iš plyšusios arterijos ištekėjusio kraujo sankaupa gali spausti gretimą smegenų audinį ir dėl to trikdyti smegenų veiklą, o tai gali sukelti ryškių arba nežymių simptomų. Maždaug 80-85 proc. insultų būna išeminio, o 15-20 proc. – hemoraginio pobūdžio.

Justhealthylifestyle.com pateikia sąrašą dažniausiai pasitaikančių simptomų, kurie kartais atsiranda likus net mėnesiui iki tikrojo insulto.

Būkite atidūs jei:

  • Pastaruoju metu dažnai žagsite;
  • Kartais jaučiate svaigulį ir silpnumą, skausmą;
  • Kamuoja kvėpavimo sunkumai, t. y., pritrūksta oro;
  • Ištinka epilepsijos priepuoliai;
  • Jaučiate baimę, dėl to tampate irzlus, piktas, neapleidžia niūros mintys;
  • Apalpote, tačiau manėte, kad tai – tik nuovargis dėl pastaruoju metu jaučiamo silpnumo;
  • Ėmė kibti peršalimo ligos, uždegimai;
  • Kartais nutirpsta viena ranka ar koja.

Jei jaučiate kelis šiuos simptomus, kreipkitės į medikus, kad šie įvertintų jūsų sveikatos būklę. Geriau ankstyva diagnozė ir prevencija nei pavėluotas gydymas.

Būkite atidūs savo sveikatai!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(56)
(15)
(41)

Komentarai ()