Eksperimentas sutriuškino gėrimus su priobiotikais: ką reikėtų valgyti norint palaikyti žarnyno sveikatą?  (6)

Ar tai, ką valgome, gali pagerinti jūsų žarnyno bakterijų balansą? Daktaras Michaelas Mosley bandė išsiaiškinti, kokie maisto produktai ir gėrimai gali turėti daugiausiai įtakos, rašo bbc.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žarnyno mikroflora – įvairios mūsų žarnyne gyvenančios bakterijos – šiuo metu yra aktuali mokslo tema. Beveik kiekvieną dieną mes susiduriame su antraštėmis, kurios tvirtina, kad jos gali veikti mūsų sveikatą naujais ir netikėtais būdais, pavyzdžiui, turėti įtakos mūsų svoriui, nuotaikai ar gebėjimui atsispirti infekcijai.

Turint omenyje staiga išaugusį susidomėjimą mūsų vidine ekosistema, nenuostabu, kad mūsų prekybos centrų ir vaistinių lentynose galima rasti plataus spektro probiotikų – produktų, kuriuose yra gyvųjų bakterijų ir mielių – kurie tariamai gali pagerinti mūsų žarnyno mikroflorą. Tačiau ar tai iš tikrųjų įmanoma?

Norėdami tai išsiaiškinti, laidos „Trust Me, I’m A Doctor“ kūrėjai atliko eksperimentą Inverneso mieste (Škotija), kuriame dalyvavo trys dešimtys savanorių ir mokslininkai iš visos šalies. Savanoriai buvo suskirstyti į tris grupes ir keturias savaites visos grupės išbandė skirtingus gerųjų bakterijų kiekio žarnyne didinimo metodus.

Pirmoji grupė vartojo daugumoje prekybos centrų parduodamą gėrimą su probiotikais. Šiame gėrime paprastai yra vienos ar dviejų rūšių bakterijos, kurios gali išgyventi kelionę per galingas skrandžio sultis ir įsikurti mūsų žarnyne.

Antroji grupė išbandė tradicinį fermentuotą gėrimą, vadinamą kefyru, kuriame yra įvairių bakterijų ir mielių. Trečioji grupė valgė maistą, kuriame gausu prebiotinių skaidulų, vadinamų inulinu. Prebiotikai yra medžiaga, kuria minta mūsų žarnyne jau gyvenančios gerosios bakterijos. Inulino aptinkama topinambuose, cikorijos šaknyse, svogūnuose, česnakuose ir poruose. Tyrimo rezultatai mokslininkus kaip reikiant nustebino.

Grupė, vartojusi probiotinį gėrimą, džiaugėsi nedideliu vienos bakterijos, kuri padeda valdyti svorį, pokyčiu. Vis dėlto, minėtos bakterijos kiekio padidėjimas nebuvo statistiškai reikšmingas. Užtat kitos dvi grupės susidūrė su reikšmingais pokyčiais. Prebiotinių skaidulų turinčius produktus valgiusios grupės žarnynuose padaugėjo bakterijų, kurios teigiamai veikia bendrą žarnyno sveikatą.

O štai didžiausią teigiamą poveikį pajuto kefyrą gėrusi grupė – stipriai išaugo Lactobacillales bakterijų kiekis. Yra žinoma, kad kai kurios šiai bakterijų klasei priklausančios bakterijos teigiamai veikia bendrą žarnyno sveikatą, taip pat jos padeda esant tokiems sutrikimams kaip keliautojų diarėja ar laktozės netoleravimas. „Fermentuoti maisto produktai pagal savo prigimtį yra pakankamai rūgštūs, tad šie mikrobai turėjo evoliucionuoti tam, kad įveiktų tokią aplinką.

Taigi, jie natūraliai gali išgyventi rūgščioje terpėje, – sakė dr. Paulas Cotteris iš Teagasco tyrimų centro Korke, kuris prisidėjo prie minėto tyrimo. – Tai padeda jiems pereiti per skrandį, kad vėliau galėtų paveikti žemiau esančias žarnas“. Todėl mokslininkai nusprendė toliau patyrinėti fermentuotus maisto produktus ir gėrimus. Jie norėjo išsiaiškinti, ką reiktų rinktis, norint pagerinti bakterijų balansą žarnyne.

Padedant daktarui P. Cotteriui ir mokslininkams iš Roehamptono universiteto buvo parinkta visa eilė namų gamybos ir parduotuvėje pirktų fermentuotų produktų ir gėrimų, ir visi jie nusiųsti į laboratoriją ištirti. Paaiškėjo, kad šie produktai stebėtinai skiriasi. Jeigu namuose ir pagal tradicinius metodus gamintuose produktuose gausu įvairiausių bakterijų, kai kuriuose parduotuvėse pirktuose produktuose bakterijų beveik išvis nėra.

„Paprastai, kalbant apie pirktinius produktus, po paruošimo jie pasterizuojami. Tai daroma siekiant užtikrinti jų saugumą ir prailginti galiojimą, tačiau tai gali pražudyti bakterijas, ko negalima pasakyti apie namuose gamintus fermentuotus produktus“, – sakė P. Cotteris. Tad jeigu norite pagerinti savo žarnyno būklę, rinkitės fermentuotus produktus, kurie pagaminti laikantis tradicinių ruošimo ir perdirbimo metodų, arba pasigaminkite juos patys, kad būtumėte garantuoti teigiamu jų poveikiu, kurio ir trokštate.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(45)
(0)
(45)

Komentarai (6)