Ištyrė, kokie gyvenimo būdo pokyčiai daro didžiausią teigiamą įtaką susirgus vėžiu: mirties rizika sumažėja net 40%  ()

Moterims, pagijusioms nuo krūties vėžio, pratimai yra svarbiausias gyvenimo būdo elementas, sumažinantis mirties nuo ligos pasikartojimo riziką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maždaug ketvirtis visų krūties vėžiu sergančių moterų galiausiai miršta, kai vėžys pasklinda į kitas kūno dalis. Bet sveikesnis gyvenimo būdas gali sumažinti riziką.

Siekdamos išsiaiškinti, kokie gyvenimo būdo pokyčiai daro didžiausią teigiamą įtaką, Ellen Warner ir Julie Hamer iš Sunnybrook Sveikatos mokslų centro Toronte, Kanadoje, išanalizavo 67 tyrimus, nagrinėjusius tokius faktorius, kaip dieta, pratimai ir svoris, bei jų poveikį moterims, kurios buvo sėkmingai išgydytos nuo krūties vėžio.

Jos padarė išvadą, kad fizinis aktyvumas gali sumažinti mirties nuo krūties vėžio recidyvo riziką 40 procentų. „Pratimų [poveikis] santykinei mirties nuo krūties vėžio sumažinimo rizikai buvo nuosekliausias ir didžiausias,” sako Warner. Ideali trukmė yra 150 minučių vidutinio fizinio aktyvumo, paskirstyto per savaitę, sako ji.

Sunku pasakyti, kodėl pratimai tokie naudingi, sako Warner, bet vienas iš galimų paaiškinimų yra tai, kad jis slopina uždegiminius procesus, kurie gali pažeisti ląsteles ir padidinti vėžio plitimo riziką.

Potenciali šio tyrimo problema yra tai, kad moterys pačios sprendė, kiek joms mankštintis, bet moterys, kurioms antrinis vėžys nebuvo diagnozuotas, galėjo būti jausti nuovargį ar skausmą, neleidusį joms sportuoti, o tai galėjo iškreipti mankštos naudos vertinimą, pažymi Anne McTiernan iš Fred Hutchinson vėžio tyrimų centro Seattle, Vaingtono valstijoje. „Randomizuotas bandymas, kai moterys būtų atsitiktine tvarka priskiriamos sportuojančių arba kontrolinei grupei ir tiriamos, būtų labai naudingas,” pažymi ji.

Warner sako, kad antras pagal svarbą gyvenimo būdo faktorius yra svorio priaugimo ribojimas po priešvėžinio gydymo. Skirtingų dietų poveikis recidyvo rizikos sumažinimui buvo toks pat.

Andy Coghlan

www.newscientist.com

Žurnalo nuoroda: Canadian Medical Association Journal, DOI: 10.1503/cmaj.160464

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()