Šalis kurioje turtai reiškia pražūtį: milijardieriai tiesiog „išnyksta“ ir tai nieko nestebina  ()

Kinijos milijardierius Xiao Jianhuanas „išnyko“ – dingo iš savo prabangaus viešbučio Honkonge kambario. Kalbama, kad jis, įsodintas į invalido vežimėlį ir uždengtas antklode, buvo išgabentas specialiųjų šalies saugumo tarnybų, rašo „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo X.Jianhuano dingimo praėjo jau dvi savaitės. Tokio milijardieriaus, kad ir ne itin garsaus, dingimas tikrai turėtų kelti nerimą. Bet kinai jau priprato prie to, kad žmones kartas įsiurbia juodoji Kinijos saugumo tarnybų skylė.

Apsauga nepadėjo

X.Jianhuanas garsėjo savo artimais ryšiais su daugybe įtakingų Kinijos šeimų ir paties prezidento Xi Jinpingo artimaisiais. Daugelis iki šiol tikėjo tuo, kad tokių ryšių turintis milijardierius yra neliečiamas.

Jo slapta vietelė buvo įrengta „Four Seasons“ viešbutyje, kuriame mėnesio nuoma siekia 21 tūkstantį svarų. Santykinai saugi Honkongo aplinka, turinti atskirą nuo Kinijos teisinę sistemą, taip pat turėjo garantuoti ramybę.

Lyg to būtų maža, X.Jianhuanas buvo nusisamdęs net kelias saugos tarnybas. Jį nuolat supo būrys jį saugančių moterų, kurios net valydavo prakaitą nuo jo kaktos.

Bet viskas pasikeitė. Žmonės pastebėjo, kaip milijardierių iš viešbučio kambario invalido vežimėlyje išsivežė saugumo tarnybos. Manoma, kad pareigūnai jį išgabeno per sieną į Kiniją. Ko gero, buvo plaukiama valtimi, kad būtų išvengta patikros pasienyje.

Kontrolės gniaužtai

Honkongas ruošiasi švęsti 20 metų sukaktį – 1997-aisiais iš Britanijos kontrolės jis buvo perduotas Kinijai. Tačiau X.Jianhuano kaip ir keleto knygų leidėjų dingimas 2016-aisiais liudija, kokie klaidingi buvo Kinijos pažadai apie šio miesto laisvę ir nepriklausomybę.

„Honkongas tampa tiesiog dar vienu Kinijos miestu. Kaip galime garsėti lyg būtume tarptautinis miestas, jei nesilaikome įstatymų ir neužtikriname žmonių teisių ir laisvių, ypač laisvos informacijos sklaidos bei teisės reikšti savo nuomonę“? – klausė vienas Honkongo pareigūnų Ansonas Chanas.

Jis teigė, kad tai žmonių teisės ir laisvė yra Honkongo stiprybės, tačiau jas išsaugoti tampa  vis sunkiau.

„Ilga Kinijos ranka lenda vis giliau į mūsų miestą“, – sakė A.Chanas.

Turtai – pražūtingi

X.Jianhuanas yra vienas turtingiausių žmonių Kinijoje, sukaupęs daugiau kaip 4,7 milijardų svarų. 

Nuo 2013 m. jis savo turtus patrigubino, bet netrūksta manančių, kad milijardieriaus turtai yra dar didesni.

X.Jianhuanui priklauso koncernas „Tomorrow Group“, kontroliuojantis nekilnojamojo turto, draudimo, bankų, kasybos bei cemento įmones.

Gali būti, kad būtent turtai ir nulėmė tokį milijardieriaus likimą.

„Tikriausiai yra planas visus turto rinkos krokodilus grąžinti į Kiniją“, – sakė A.Chanas.

Kinijos pareigūnas Liu Shiyu atvirai pasakė, kad Pekinas neleis „iščiulpti savo kraujo“.

Kinijos rinkos 2015 m. išgyveno politiškai žeminantį kritimą, kai nuvertėjo 4 trilijonais svarų.

„Bloomberg“ paviešinus informaciją apie Kinijos prezidento šeimos turtus, būtent X.Jianhuanas padėjo prezidento seseriai parduoti savo aktyvus. 

Milijardieriui dingus, jo žmona prašė politinio prieglobsčio, tačiau atsiėmė prašymą ir galimai išvyko į Japoniją. Ir nors Honkongo policija aiškina, kad dingimo byla tiriama, daugelis tuo netiki.

Verslininkai baiminasi

Tuo tarpu Honkongo verslininkai vis dažniau atsisako dirbti su Kinijos firmomis, ypač susijusiomis su šalies valdančiuoju elitu.

„Anksčiau buvo manoma, kad jeigu investuoji į politiškai galingų žmonių verslą, esi saugus. Bet X.Jianhuano pagrobimas parodė, kad šis apsaugos būdas neveikia. Daug žmonių galvoja: „Jei mane gali vidury nakties pagrobti iš namų, ar tikrai verta rizikuoti?“, – klausė vienas Honkongo verslininkas, nepanoręs atskleisti savo tapatybės.

Daugelis verslininkų Honkongą laikė saugiu miestu ir jame vylėsi rasti prieglobstį. Kai Britanija miesto kontrolę perdavė Kinijai, viena iš sąlygų buvo, kad Honkonge liks galioti atskiri įstatymai, bankų veiklos taisyklės ir žmogaus teisės, kurios nėra užtikrinamos Kinijoje.

Susitarimas vadinosi „viena šalis, dvi sistemos“. Pagal susitarimą Kinijos pareigūnams buvo draudžiama vykdyti veiklą Honkonge.

„Visi, kurie turi iliuzijų, kad Honkongas yra saugus, apgaudinėja save. Jei Kinija norės tave suimti, taip ir padarys. Dabar daugelis tiesiog bando išvežti iš Honkongo savo šeimą ir pinigus tol, kol kinai jų nesučiupo“, – kalbėjo verslininkas.

Kai 4 knygų leidėjai, leidę knygas apie Kinijos lyderius, dingo 2015 metais, daugybė verslininkų pradėjo į Honkongą siųsti savo lobistus, kad jie perduotų verslo bendruomenės susirūpinimą dėl Kinijos ir Honkongo valdžios.

Tamsiausias metas

„Tai tamsiausias metas Honkonge – čia nebeužtikrinamos žmogaus teisės ir laisvė.

Anksčiau galvojome, kad žmonės grobiami tik Kinijoje, bet dabar tai vyksta ir Honkonge. Situacija tampa vis grėsmingesnė, ir tai jaučia visi piliečiai“, – kalbėjo teisininkas Nathanas Lawas.

Nemažai verslininkų prasitarė, kad jie ketina pabėgti iš Honkongo, nes čia tiesiog nebesijaučia saugūs. Apie tai mąsto ir nemažai turtingesnių miesto gyventojų.

Gali būti, kad X.Jianhuano pagrobimas yra susijęs su netrukus vyksiančiu Komunistų partijos suvažiavimu. Kinijos prezidentas, galingiausias lyderis nuo Mao Zedongo, penkis metus praleido kaupdamas savo galią ir dabar padarys viską, kad ji neišblėstų.

X.Jianhuano ryšiai su Kinijos elitu gali reikšti, kad milijardierius turi kompromituojančios informacijos, susijusios su Kinijos prezidentu.

Kinijos atstovai X.Jianhuano dingimo visiškai nekomentuoja ir daugelis nežino, kodėl milijardierius galėjo būti pagrobtas.

„Honkonge yra daug galingų verslininkų, kurie bet kurią akimirką gali peržengti raudoną liniją. Ir jų vis daugėja. Gali būti, kad vieną dieną ją peržengsi net pats to nežinodamas, o kitą dieną jau nebebūsi Honkonge. Ši grėsmė – labai reali“, – sakė N.Lawas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gintarė Valentinaitienė
(45)
(8)
(37)

Komentarai ()