Top 18 turtingiausių Senojo žemyno žmonių: kas jie ir kaip susikrovė turtus?  ()

Turtingiausi Europos milijardieriai yra labai įvairūs žmonės. Kai kurie savo turtus paprasčiausiai paveldėjo, kiti yra kilę iš itin kuklios aplinkos. Rytų Europoje dalis sugebėjo pasipelnyti iš Sovietų Sąjungos griuvimo, o Skandinavijoje turtus kiti susikrovė iš itin senų pramonės šakų. Kai kurie Vakarų milijardieriai turi mėlyno kraujo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Business Insider“ pasinaudojo „Forbes“ sąrašu ir įvardijo turtingiausius žmones kiekvienoje Europos valstybėje. Kai kurių šalių atstovų „Forbes“ sąraše nebuvo, todėl kai kurios valstybės neįtrauktos ir į „Business Insider“ sąrašą.

18. Ionas Tiriacas iš Rumunijos (1 mlrd. dolerių). Jis yra į pensiją išėjęs buvęs profesionalus teniso ir ledo ritulio žaidėjas. Turtus jis susikrovė žlungant komunistinei Rumunijai 1989 metais, kai investavo į bankininkystę, mažmeninę prekybą ir draudimą.

17. Tatiana Casiraghi iš Monako (2,3 mlrd. dolerių). Turtingiausia Monako moteris taip pat priklauso karališkajai šeimai. Turtus ji paveldėjo iš savo senelio, kuris už milijardus pardavė daryklą „Bavaria“ Kolumbijoje. Ji yra ištekėjusi už princo Andrea Casiraghi, kuris yra ketvirtas eilėje prie Monako sosto.

16. Antti Herlinas iš Suomijos (3,6 mlrd. dolerių). Turtingiausias suomis turtus susikrovė neįprastu būdu – juos vyrui atnešė eskalatorių ir liftų verslas. Jis yra Haraldo Herlino proanūkis – vyro, kuris praėjusio amžiaus pabaigoje įsigijo KONE inžinerijos kompaniją.

15. Brolis ir sesuo iš Lenkijos – Dominika ir Sebastianas Kulczykai (3,6 mlrd. dolerių). Turtus jiems paliko 2015 metais miręs tėvas. Jo investicijų portfeliu jie rūpinosi nuo 2014 metų.

14. Americo Amorimas iš Portugalijos (4,6 mlrd. dolerių). Turtus jam sukrovė „Corticeira Amorim“ – didžiausia pasaulio kamščių kompanija, kurią įkūrė jo senelis. Vyras taip pat turi turto Angoloje – buvusioje Portugalijos kolonijoje, ir kitur Europoje.

13. Albertas Frere iš Belgijos (4,6 mlrd. dolerių). Jis praturtėjo aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje iš plieno pramonės. Nuo tada belgas investavo įvairiuose sektoriuose. Belgijos karalius jam yra suteikęs barono titulą.

12. Oddas Reitanas iš Norvegijos (8,5 mlrd. dolerių). Jis yra didžiausio šalies mažmeninio tinklo „REMA 1000“ įkūrėjas, būtent mažmeninė prekyba ir padėjo jam praturtėti. Vyras 2012 metais parašė knygą, kurioje įsivaizduoja, ką veiktų, jeigu valdytų Norvegiją.

11. Ernesto Bertarelli iš Šveicarijos (8,5 mlrd. dolerių). Jis užsidirbo pardavęs farmacijos įmonę „Serono“, kurią įkūrė jo senelis.

10. Johnas Fredriksenas iš Kipro (9,9 mlrd. dolerių). Jis galėtų būti turtingiausias žmogus Norvegijoje, tačiau dabar yra Kipro pilietis – vienas svarbiausių šalies naftos baronų. Turtus jis susikrovė transportuodamas naftą per Irano-Irako karą.

9. Charlene de Carvalho-Heineken iš Nyderlandų (11,7 mlrd. dolerių). Jos senelis Gerardas Adriaanas Heinekenas įkūrė alaus daryklą „Heineken“ XIX amžiuje, ji padeda valdyti įmonę.

8. Kjeldas Kirkas Kristiansenas iš Danijos (12,7 mlrd. dolerių). Jo senelis Ole Kirkas Kristiansenas įkūrė žaislų kompaniją ir buvo LEGO generaliniu direktoriumi iki pat 2004 metų.

7. Sri ir Gopi Hinduja iš Jungtinės Karalystės (14,6 mlrd. dolerių). Jiedu yra iš vadinamojo „fantastinio ketverto“ – keturių brolių ir seserų kompanijos, kuri praėjusiame amžiuje valdė „Hinduja Group“. Jai priklauso Indijos automobilių gamintoja „Ashok Leyland“.

6. Dietrichas Mateschitzas iš Austrijos (15,8 mlrd. dolerių). Turtingiausias Austrijos žmogus yra „Red Bull“ įkūrėjas, kuriam vis dar priklauso maždaug pusė įmonės akcijų. Jam prireikė net 10-ies metų, kol pabaigė universitetą.

5. Stefanas Perssonas iš Švedijos (20 mlrd. dolerių). Jis yra didžiausias Europos drabužių tinklo „H&M“ akcininkas. Įmonę įkūrė jo tėvas, o įmonei vadovauja jo sūnus Karlas Johanas Perssonas.

4. Georgas Schaeffleris iš Vokietijos (20,1 mlrd. dolerių). Jam priklauso 80 proc. gamybos kompanijos „Schaeffler Group“ akcijų, likusią dalį valdo jo motina. Įmonė gamina detales automobilių, orlaivių ir kitoms pramonės rūšims.

3. Maria Franca Fissolo ir Giovanni Ferrero iš Italijos (24,9 mlrd. dolerių). Michelio Ferrero našlė ir jos sūnus valdo didžiulę jų pavarde pavadintą konditerijos gaminių įmonę. Sūnus yra jos generalinis direktorius.

2. Liliane Bettencourt iš Prancūzijos (38,5 mlrd. dolerių). Dama iš „L'Oreal“ yra turtingiausia Europos moteris. Jai ir vaikams priklauso 33 proc. kosmetikos gigantės. Ji kenčia nuo demencijos, verslu rūpinasi vaikai.

1. Amancio Ortega iš Ispanijos (71,1 mlrd. dolerių). Jis yra Ispanijos magnatas, įkūręs mados kompaniją „Inditex“. Grupė yra geriausiai žinoma dėl „Zara“ prekės ženklo. Jis yra antras turtingiausias žmogus pasaulyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()