Mokslininkams prastų darbų nebūną: 7 keisti, įdomūs ir juokingi faktai apie žmogaus užpakalį (Video)  ()

Žmonės patys savo kūną apdangstė įvairiais prietarais ir keistais įsitikinimais. Apie vienas raumenų grupes, organus ir organizmo funkcijas galima kalbėti laisvai, o štai kitos yra laikomos nepageidaujama tema. Tuo tarpu mokslininkams tyrinėti tenka viską iš eilės. Todėl šiandien pabandysime pakelti šią išsigalvotą tabu širmą nuo didelių raumenų grupės ir svarbias gyvybines funkcijas atliekančios žmogaus kūno dalies - užpakalio. Pateikiame 7 faktus apie jį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Užpakaliu šiame straipsnyje laikomi sėdmenys ir išangė. Pateikiami mažiau žinomi įdomūs faktai, tačiau ši kūno dalis nėra tokia jau paprasta - sąrašą būtų galima plėsti ir plėsti.

1. Sėdmėnys yra sudaryti iš raumenų ir riebalų. Techniškai, čia esanti raumenų grupė yra stipriausia visame kūne - gluteus maximus, gluteus medius ir gluteus minimus sudaro itin stiprią raumenų sistemą. Šie raumenys reikalingi vaikščiojimui ir pusiausvyrai palaikyti. Tuo tarpu riebalai tokios akivaizdžios paskirties neturi - ten mūsų organizmas tiesiog pasirenka saugoti atsargas, kurių gali prireikti ateityje. Moterys riebalų užpakalyje kaupia daugiau nei vyrai, todėl evoliucijos eigoje ši moteriško kūno dalis vyrus pradėjo traukti kaip gerą sveikatą žymintis faktorius.

2. 90 % žarnyno dujų yra bekvapės. Tačiau nedidelę jų dalį sudaro stiprų nemalonų kvapą turintys sieros ir metano junginiai. Dėl kvapo žmonės pradėjo žarnynų dujas laikyti prastos kultūros ženklu ir jų atsikratyti šalia kitų žmonių yra nemandagu. Nors tai daro visi - maždaug 13-21 kartą per dieną.

3. Tiesioji žarna puikiai sugeria skysčius. Tikriausiai ne vienam yra tekę matyti, kaip išgyvenimo ekstremaliomis sąlygomis ekspertas Bearas Gryllsas mokė palaikyti organizmo skysčių pusiausvyrą klizmos pagalba. Visgi, jei tokios gyvybei pavojingos situacijos nėra, šia mūsų organizmo savybe naudotis nereikėtų, nes per išangę įsisavinami skysčiai nėra taip gerai išvalomi kaip išgerti įprastu būdu.

B. Gryllso pamoka apie skysčių pasisavinimą per išangę

4. Sėdmenų plastinė chirurgija yra sparčiai augantis rinkos segmentas. Dažniausiai atliekamos dviejų rūšių procedūros: implantų įsodinimas ir riebalų persodinimas. Riebalai dažniausiai imami iš pilvo srities ir sušvirkščiami į poodinius sėdmenų sluoksnius. Apie 10 % šias operacijas pasirinkusiųjų yra vyrai.

5. Per didelės pastangos tuštinantis gali būti pavojingos. Sveikai besimaitinantis žmogus tuštindamasis neturėtų susidurti su sunkumais. Visgi, neretam tenka ir labiau pasistengti, o tai yra pavojinga - yra užfiksuotas ne vienas atvejis, kuomet besituštindami žmonės miršta. Tiesa, dažniausiai tai būna tik pretekstas, o ne tikroji priežastis. Bestenint kyla kraujo spaudimas, kuris gali išjudinti krešulius ar sukelti kitas mirtinai pavojingas problemas.

6. Užpakalis nuo seniausių laikų yra laikomas seksualia kūno dalimi. Kaip jau minėta, tai tik dar viena evoliucijos išdaiga. Moterų užpakaliai ne tik traukė vyrus ir padėjo susirasti partnerį, bet ir buvo dažnai plekšnojami. Tai, kad erotiškas pliaukštelėjimas per užpakalį anksčiau taip pat buvo normalu, išduoda ir senovės Graikijos menas, ir karalienės Viktorijos laikų Anglijos piešiniai.

7. Užpakalis - ne tik raumenys ir riebalai. Čia yra ir tiesioginis evoliucijos tėkmės įrodymas uodegikaulis, ir gana stora, nelabai jautri ir tvirta oda, ir gausybė plaukų. Beje, nors mokslininkai tyrimų šia linkme neatlikinėjo, plaukai sumažina bezdėjimo garsą. Tai nėra jų pagrindinė funkcija, tačiau internete galima aptikti ne vieną plaukus pašalinusį žmogų, kuris pastebėjo, kad dujos iš organizmo pasišalina daug garsiau.

Tiek keistų, juokingų, bet galbūt įdomių faktų apie žmogaus užpakalį šį kartą. Žmonės neturėtų gėdytis kalbėti apie savo kūną, ypač apie tokias svarbias dalis kaip ši.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(42)
(9)
(33)

Komentarai ()